Voće i povrće u Srbiji kontrolišu 134 inspektora

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Milosavljević je za RTS kazao da je u planu zapošljavanje novih inspektora kako bi se pojačala fleksibilnost i mogućnost da se odgovori na sve zahteve.

– Trenutno ih je na terenu 134, a bezbednost hrane kontroliše se i digitalno, analizom rizika. Sa članicama Evropske unije delimo informacije o rizičnim pošiljkama – naveo je on.

Ovih dana veliku prašinu podigao je incident kad je sa granice sa Hrvatskom vraćena pošiljka breskvi zbog prisustva pesticida hloropirifosa, koji je zabranjen u Evropskoj uniji i Srbiji od kraja prošle godine, ali se i dalje koristi.

Država je dozvolila interventan uvoz hloropirifosa, ali samo za zaštitu šećerne repe.

– Ako se ustanovi da je insekticid završio i u proizvodnji drugih kultura biće pokrenuta krivična odgovornost – rekao je Milosavljević.

Direktor Instituta za voćarstvo iz Čačka Darko Jevremović izjavio je da kada se pojedine aktivne materije povuku iz prometa i zabrane u određenim zemljama, one još postoje u zalihama koje treba da se potroše.

– Proizvođači to koriste, tako da nekada ne ispoštuju dozu, koncentraciju, optimalan rok primene i kada se urade analize iz njihovih voćnjaka dođe do takvih situacija – kazao je on.

Direktor Instituta za fizičku hemiju Stevan Blagojević je kazao da potrošači više neće da jedu male breskve ili šljive.

– Da bi to sve bilo idealno i lepo i da bude dosta, to sve mora da se štiti – od konzervanasa, preko pesticida, herbicida i tako smo došli u situaciju da je pre 15 godina počela malo da se gubi kontrola i da se uvode vrlo strogi propisi – rekao je direktor Instituta za fizičku hemiju Stevan Blagojević.

On je dodao da su mnogi pesticidi stavljeni van upotrebe.

Kako je preneo RTS, stručnjaci zbog toga rešenje vide u obukama za poljoprivrednike, propisane zakonom 2019. godine, ali odložene zbog korone.

Procena je da je potrebno da oko 200.000 poljoprivrednika prođe obuku.

Iz Ministarstva poljoprivrede očekuju da se do kraja godine usvoji pravilnik o tome.

Angažovane su naučne institucije i poljoprivredne službe da što pre obuče veliki broj ljudi, da dobiju sertifikat koji će da im služi kao ulaznica, onosno dozvola za kupovinu sredstava za zaštitu bilja.

U protekloj godini je sa granica u Srbiju zbog neispravnosti vraćeno 40 pošiljki hrane, preneo je RTS.

Voće i povrće u Srbiji kontrolišu 134 inspektora

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković začudila se kad su poslanici opozicije u raspravi o Predlogu Zakona o budžetu za 2023.godine izneli tvrdnju da država poljoprivrednicima duguje 250 miliona evra na ime neisplaćenih subvencija.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета