Za kilogram piletine plaćamo koliko i za jednu kesu paprika

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Cene pilećeg mesa u našoj zemlji su u odnosu na isti period prethodne godine praktično identične, a smanjenje potražnje ove vrste mesa onemogućilo je podizanje cena od strane proizvođača i trgovaca.

U Srbiji se po glavi stanovnika troši oko 17 kg pilećeg mesa na godišnjem nivou. Potrebe za piletinom kod nas su na godišnjem nivou oko 120.000 tona, dok je proizvodnja 75.000 t.  Izvesne količine izvozimo u Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju, a najveći deo mesa uvozimo.

Trgovine su dobro snabdevene kvalitetnim, pilećim mesom koje se može naći po nižim cenama pa je tako danas moguće kupiti kilogram piletine po istoj ceni po kojoj se na pijaci prodaje pola kilograma mladoga krompira ili uvoznih paprika.

Pored toga, konstatovano je da je došlo do skoka cene hrane, kao i svih pratećih troškova koje imaju proizvođači živinskog mesa. Takođe, od početka pandemije, proizvođači traže od države da se reše problemi po pitanju određivanja cene kilograma utovljenih brojlera na veliko, potrebnih količina pilećeg mesa za domaće tržište, da se otvori mogućnost za izvoz, ponovo omogući pravo prečeg zakupa državnih njiva i ukinu akcize na tečni naftni gas koje ozbiljno ugrožavaju rentabilnost ove proizvodnje.

Agroinfo.rs/biznis.rs

Za kilogram piletine plaćamo koliko i za jednu kesu paprika

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Posle Dubaija, Kaira, Tel Aviva, Ho Ši Mina i Tokija, Nacionalni institut za kafu Angole predstavio je srpskim privrednicima proces proizvodnje angolske kafe

Odrežite dno lubenice da bi stajala stabilno, a zatim je prepolovite kako je pokazano u videu, otprilike nešto iznad polovine. Potom kašikom izvadite meso lubenice

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u III kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal 2021. godine, povećane su za 28,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Od aprila 2021. do aprila 2022. cena mesa je porasla za 19,5 %. Meso je zato za mnoge postalo luksuz.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u aprilu 2022. godine, u odnosu na mart 2022. godine, u proseku su povećane za 1,5%.Potrošačke cene u aprilu 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 9,6%, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku povećane za 4,3%.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета