ZA SVE GLADNE SUGRAĐANE: Postavljen zajednički frižider sa hranom u centru Beograda

Foto: Fonet

Foto: Fonet

Ispred Dorćol Platz-a inicijativa mladih u borbi protiv klimatske krize postavila je prvi Zajednički frižider u Srbiji u kome će hranu moći da nađu svi kojima je neophodna, a da ga napune svi oni koji su u prilici za to.

Inicijativa je nastala u okviru projekta Svetske organizacije za zaštitu životne sredine WWF pod nazivom "Na mladima klima ostaje". 

Zajednički frižider koji mogu dopunjavati oni koji su u mogućnosti, a iz njega uzimati hranu oni kojima je potrebna od danas je dostupan u dvorištu Dorćol placa, rekla je FoNetu organizatorka inicijative Tamara Stojković. Učesnice projekta Tamara Stojković i Emilija Bojić osmislile su koncept zajedničkog frižidera po ugledu na one koji već postoje u Americi, piše Glas javnosti.

Do ideje o zajedničkom frižideru aktivisktinje su došle u želji da se smanji količina bačene ispravne hrane koja još može da se koristi. Bojić je poručila da se povećanjem organskog otpada utiče na povećanje deponija na kojima se ispuštaju gasovi koji doprinose klimatskim promenama.

- Ovim konceptom možemo pomoći da se negativni uticaj smanji, ali i da pomognemo onima kojima je to potrebno - zaključila je Bojić.

Direktorka Banke hrane Beograd Katarina Žigić Blagojević rekla je FoNetu da se Banka hrane priključila projektu kao glavni donator u želji da doprinese zaštiti životne sredine.

Prema njenim rečima, organizacija dobija namirnice od različitih društveno odgovornih kompanija.

- Najpre snabdevamo frižider svežim voćem i povrćem, ali i drugim namirnicama koje su propisno fabrički upakovane i u roku trajanja - rekla je Žigić Blagojević. 

Inicijativa je dobila podršku velikog broja organizacija i pojedinaca i puno je onih koji su zainteresovani za njen dalji razvoj. Pored neophodnog održavanja Zajedničkog frižidera, Tamara i Emilija planiraju i naredne korake. Pored uobičajenih adolescentskih briga, one brinu i za čitavu planetu i sve ljude na njoj, a posebno one kojima je pomoć najpotrebnija.

Agroinfo.rs

ZA SVE GLADNE SUGRAĐANE: Postavljen zajednički frižider sa hranom u centru Beograda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

I pored toga što je ovaj proces protiv zakona, poljoprivrednici i dalje često praktikuju paljenje žetvenih ostataka umesto njihovog zaoravanja ili iskorišćavanja na druge načine, dovodeći tako u opasnost sebe i okolinu. S tim u vezi, započela je kampanja pod nazivom "Ne pali strnjiku!"

Zeleni dogovor za Srbiju i usklađivanjem sa politikom EU predviđa da se poljoprivrednicima dodeli 200 evra subvencija po hektaru kako ne bi dolazili u situaciju da bacaju svoje proizvode ili ih besplatno dele. Otvorena građanska platforma „Akcija“ saopštila je danas da ima plan za vraćanje dostojanstva poljoprivrednim proizvođačima.

U Negotinu je u toku akcija besplatne kontrole plodnosti zemljišta. Lokalna samouprava subvencioniše deset uzoraka zemljišta za poljoprivredne proizvođače sa teritorije Negotina, dok Ministarstvo poljoprivrede svakom registrovanom gazdinstvu obezbeđuje po četiri besplatna uzorka.

NALED u saradnji sa kompanijom Esotron i uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) pokreće akciju prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, koja će trajati godinu dana, a u cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida. Zainteresovane kompanije mogu se prijaviti za učešće u ovoj akciji putem mejla esotron@esotron.rs ili na telefon 021/621 66 27

Povodom Svetskog dana pčela u Srbiji je pokrenuta “Incijativa za medonosne bašte”. Grupa organizacija, udruženja kao i pčelara i naučnika poziva sve zainteresovane građane koji žele da pomognu pčelama, da to učine kroz negovanje i zasnivanje površina sa medonosnim biljkama kao i postavljanjem košnica na teritoriji Beograda

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета