Započela akcija 'Ne pali strnjiku!' sa ciljem podizanja svesti o štetnosti i opasnosti

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

I pored toga što je ovaj proces protiv zakona, poljoprivrednici i dalje često praktikuju paljenje žetvenih ostataka umesto njihovog zaoravanja ili iskorišćavanja na druge načine, dovodeći tako u opasnost sebe i okolinu. S tim u vezi, započela je kampanja pod nazivom "Ne pali strnjiku!"

Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnim fondom za životnu sredinu – GEF organizuje kampanju “Ne pali strnjiku!“, sa ciljem podizanja svesti javnosti o velikoj opasnosti i potencijalnoj šteti koju može prouzrokovati praksa nesavesnog spaljivanja strništa na otvorenom prostoru.

Paljenje žetvenih ostataka na otvorenom davnašnja je agrotehnička mera kojoj se protivzakonito pribegava kako bi se izbegli neophodni troškovi, ali se, umesto ušteda, time stvara velika opasnost za okolinu, zagađuje životna sredina, nanosi šteta poljoprivrednom zemljištu i ugrožava biodiverzitet.

Spaljivanje žetvenih ostataka na otvorenom je strogo zabranjeno po osnovu više zakona, a za prestanak ovakve izuzetno štetne prakse potrebno je jačanje svesti javnosti i razumevanje da je savesno i odgovorno ponašanje pojedinca osnov naše bezbednosti i zaštite biodiverziteta Srbije.

Promotivna kampanja „Ne pali strnjiku!“ predstavljena je na konferenciji na Zlatiboru. U okviru kampanje, Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa partnerima u narednom periodu organizovaće edukativne skupove u Požarevcu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Arilju i Jagodini, s obzirom da je prema informacijama dobijenim od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na teritoriji ovih lokalnih samouprava tokom prethodnih godina zabeležen veći broj požara na otvorenom.

Takođe, pozivaju se građani da prijave ovu nezakonitu radnju kako bi joj se što pre stalo na put i kako bismo sačuvali svoju okolinu i nas same.

Agroinfo.rs/agrotv.net

 

Započela akcija 'Ne pali strnjiku!' sa ciljem podizanja svesti o štetnosti i opasnosti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ispred Dorćol Platz-a inicijativa mladih u borbi protiv klimatske krize postavila je prvi Zajednički frižider u Srbiji u kome će hranu moći da nađu svi kojima je neophodna, a da ga napune svi oni koji su u prilici za to.

Zbog nezakonitih radnji i prevara u oblasti agrara, policija je uhapsila još dve osobe, dok se za jednom traga.

Mera koja je vrlo važna i koja se mora obaviti uspešno nakon žetve strnih žita je uništavanje korova. Na taj način smanjuje se brojnost korova za naredni usev koji je najčešće okopavina.

U poljoprivrednoj proizvodnji na poljima gde se gaje različiti usevi, a u cilju proizvodnje hrane za ljude i životinje, ostaju značajne količine žetvenih ostataka. Njihovo spaljivanje je zabranjeno, a zaoravanje vrlo poželjno i značajno.

Zeleni dogovor za Srbiju i usklađivanjem sa politikom EU predviđa da se poljoprivrednicima dodeli 200 evra subvencija po hektaru kako ne bi dolazili u situaciju da bacaju svoje proizvode ili ih besplatno dele. Otvorena građanska platforma „Akcija“ saopštila je danas da ima plan za vraćanje dostojanstva poljoprivrednim proizvođačima.

U Negotinu je u toku akcija besplatne kontrole plodnosti zemljišta. Lokalna samouprava subvencioniše deset uzoraka zemljišta za poljoprivredne proizvođače sa teritorije Negotina, dok Ministarstvo poljoprivrede svakom registrovanom gazdinstvu obezbeđuje po četiri besplatna uzorka.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета