Zaštita krompira od dosadne napasti moljca, sačuvajte svoju useve uz naše savete!

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Na području Srbije, usevi krompira se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje, nalaze u fazi od vađenja krtola do različitih faza sušenja nadzemnog dela biljke

Na feromonskim klopkama koje su postavljene u useve krompira, registruje se povećanje ulova odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella) u poslednjih nekoliko dana. Započela je aktivnost četvrte generacije ove štetočine. U narednih desetak dana se očekuje još intenzivnije povećanje brojnosti leptira na klopkama kao posledica preklapanja leta leptira treće i četvrte generacije. Postoji visok rizik od nastanka šteta u usevima krompira koji nisu još povađeni i gde su krtole ogoljene i izložene napadu moljca.

U cilju zaštite krompira od krompirovog moljca preporučuju se sledeće mere:

·       Kod useva  gde je cima suva, obavezno treba vaditi krompir  i čuvati ga u  skladištima  u kojima je kontrolisana temperatura. Skladišta krompira treba da su na svim otvorima obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.

·       Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već što brže unositi u skladišta kako ne bi direktno bile izložene napadu moljca.

·       Na usevima gde cima još uvek nije propala, preporučuje se održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i zaštitile krtole pod zemljom. U usevima gde se krompir neće uskoro vaditi, preporučuju se i hemijske mere zaštite insekticidom:

Grom (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha (karenca 7 dana).

agrosmart.net

Zaštita krompira od dosadne napasti moljca, sačuvajte svoju useve uz naše savete!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Tokom velikih vrućina, mnogim veterinarskim ambulantama javljaju se vlasnici čiji su kućni ljubimci dobili toplotni udar.

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Krompir kada se priprema u ljusci je daleko ukusniji od onog bez ljuske. Za ovaj recept će vam biti potrebna i jedna čaša.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета