Zašto je sporan uvoz meda iz Moldavije

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) nije tvrdio da je med uvezen iz Moldavije sumnjivog kvaliteta i porekla, nego je tražio odgovore od uvoznika – kompanije ”Aza”, koje, dodaju, ipak nisu dobili u potpunosti, navedeno je u saopštenju ovog udruženja

Podsećamo, ova pčelarska organizacija objavila je da je kompanija ”Aza” uvezla 42 tone meda iz Moldavije i pozvala je uvoznika da odgovori da li je med uvezen iz ove ili neke druge zemlje, upozoravajući da prekomerni uvoz, iako legalan i legitiman, može da ugrozi domaće pčelarstvo.

”Aza” je pre dva dana saopštila da je iz referentne laboratorije dobila analize koje pokazuju da je med prirodan, dok SPOS poručuje da u dostavljenim dokumentima nigde ne piše da je med prirodan.

– Analizom je dokazano da u ispitivanim uzorcima nije pronađen šećer poreklom od kukuruza i šećerne trske, a to ne mora da znači da je med prirodan, jer postoje brojne druge analize koje se još mogu uraditi da bi se takva tvrdnja mogla izreći – kažu u ovom udruženju. Oni dodaju da je možda tako ”pogrešno tumačenje analiza bilo uzrok brojnim nepravilnostima u medu ove kompanije proteklih godina, koje su otkrivale nadležne inspekcije”.

– Da ne pominjemo ”deklarisanje” kome su pribegavali i tako jako dugo obmanjivali javnost (i sticali dobit) da je njihov med analiziran u laboratoriji u Nemačkoj, pa su nakon naše prijave i angažovanja nadležnih inspekcija tu marketinšku ”deklaraciju” protivnu pozitivnim propisima morali da povuku – navode iz SPOS-a.

U ovoj organizaciji ističu da će i dalje raditi na promociji vrhunskog kvaliteta domaćeg meda, jer to uostalom ”radi ceo svet”.

– Decenijama to radi i Nemačka, iako je veliki uvoznik meda. Njihovi građani neće nikada kupiti uvozni med sve dok nemačkog ima na rafovima, jer znaju ne samo biološke vrednosti domaćeg proizvoda već i ekonomske posledice uvoza po njihovu državu – kažu u SPOS-u.

Prema njihovim tvrdnjama, Srbija nema manjak meda na domaćem tržištu, kako se u dopisu firme “Aza” tvrdi, a u prilog toj činjenici pominju podatak da naša zemlja izvozi od 2.000 do 3.000 tona meda godišnje, što ”garantuje da ga ima dovoljno za nas, čim ga ima i za izvoz u tako velikim količinama”.

Izvor:

Zašto je sporan uvoz meda iz Moldavije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета