Zbog visokih temperatura, mesni i mlečni proizvodi pod prismotrom: Evo na šta potrošači moraju obratiti pažnju

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Veterinarska inspekcija pojačala je kontrole u letnjem periodu, a pod lupom je hrana životinjskog porekla na zvaničnim prodajnim mestima, ali i na alternativnim, poput tezgi i buvljaka. Posebna pažnja obraća se na Beograd i turističke centre. U inspekciji kažu da je cilj pojačanog nadzora da se spreči trovanje hranom. Pod posebnom prismotrom su mesni i mlečni proizvodi.

Veterinarska inspekcija pojačala je kontrole u letnjem periodu. Pod lupom je hrana životinjskog porekla na zvaničnim prodajnim mestima, ali i na alternativnim, poput tezgi i buvljaka. Posebna pažnja obraća se na Beograd i turističke centre. U inspekciji kažu da je cilj pojačanog nadzora da se spreči trovanje hranom.

Svaki stepen Celzijusa više povećava rizik da se hrana pokvari. U veoma kvarljive namirnice spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, posebno majonez i mlečni proizvodi.

Ako je meso u pitanju, prvo se pogleda boja, promena boje, miris, datum proizvodnje, rok trajanja, kažu kupci. 

Veliki trgovinski lanci imaju jasne procedure kako bi sačuvali kvalitet i bezbednost proizvoda.

- Kontroliše se hladan lanac – od dobavljača preko prijema u distributivni centar, samo skladištenje u distributivnom centru. Monitoring se vrši 24 sata 365 dana u godini. Ono što je važno – da svaka grupa proizvoda ima određen temperaturni režim skladištenja - navodi Milica Popović iz kompanije "Delez Srbija".

Dodaje da se takođe obavlja kontrola prilikom otpreme proizvoda do prodavnica, prilikom prijema u samu prodavnicu, kao i kada se nađe u prodavnicama.

Predsednik Pokreta potrošača Beograd Petar Bogosavljević objašnjava na šta kupci treba da obrate pažnju. 

- Potrošači prilikom kupovine treba da obrate pažnju na uslove čuvanja, na datum proizvodnje robe, na izgled pakovanja, jer moguće je da dođe do oštećenja u samom transportu. Da ne kupuju prekomerne količine već one koje su impotrebne za jednodnevnu upotrebu. Posebno kada su u pitanju mleko i mlečni proizvodi, meso i mesni proizvodi - navodi Bogosavljević.

Inspekcija pojačana u Beogradu i turističkim centrima

Veterinarska inspekcija je pojačana u Beogradu i turističkim centrima.

- Možemo da kažemo i upozorimo naše potrošače da ne kupuju hranu na mestima koja nisu predviđena za to. Naročito skrećem pažnju na pijace koje se nalaze u turističkim mestima kao i na buvljake u pograničnim područjima zbog toga što tamo ne postoje uslovi da se hrana skladišti i prodaje na adekvatan način - navodi Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije.

U prvih šest meseci ove godine veterinarska inspekcija bila je u više od tri hiljade redovnih i vanrednih kontrola. Kažnjeni su oni koji nisu poslovali po pravilima.

Iz prometa je povučeno i neškodljivo uništeno više od četiri hiljade kilograma mesa i proizvoda od mesa, više od 14.000 litara mleka i proizvoda od mleka. Na spisku su i med, riba i jaja.

Agroinfo.rs/rts.rs 

 

Zbog visokih temperatura, mesni i mlečni proizvodi pod prismotrom: Evo na šta potrošači moraju obratiti pažnju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja, u narednom periodu sprovoditi pojačanu kontrolu traktora i vozača traktora u saobraćaju, a poseban akcenat biće na otkrivanju prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

U Srbiji se i dalje gaji genetski modifikovana soja. Poslednja kontrola fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede pokazala je da je od 640 uzoraka i kontrolisanih parcela, na 29 njiva pronađena soja uzgajana na nedozvoljen način.

Veterinarska inspekcija je izvršila vanredni inspekcijski nadzor u sedištu trgovinskog lanca „LIDL“ u cilju identifikacije spornog proizvoda i njegovog povlačenja sa tržišta Republike Srbije, te je navela da je uzrok problema tehnička greška koja se dogodila prilikom punjenja.

U vreme zabrane korišćenja stajaćih mrežarskih i samolovnih alata, u periodu od 15. aprila do 31. maja, kao i izvan perioda zabrane, do kraja juna 2021. godine, ribočuvarska služba JP Vojvodinašume organizovaće veliki broj vanrednih kontrola svih ribarskih područja na kojima je upravljač.

Sektor poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavio je godišnji izveštaj o radu sa pokazateljima delotvornosti inspekcijskog nadzora za 2020. godinu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета