Vinogradari mogu biti zadovoljni: Grožđe ove godine izuzetnog kvaliteta

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Iako je ova godina bila vrlo problematična kada su u pitanju vremenski uslovi, suše nisu nanele velike probleme vinovoj lozi.

Iako će grožđa za preradu ove godine biti manje u odnosu na prošlu, kvalitet vina neće izostati.

Visoke temperature su ubrzale sazrevanje belih sorti, pa su one brane nešto ranije nego što je uobičajeno, objasnio je Saša Matijašević, profesor vinogradarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

- Belo grožđe je brano sa optimalnim sadržajem šećera i kiselina, pa oni proizvođači koji su vodili računa o tome imaće veoma dobro i kvalitetno vino - ističe profesor Matijašević.

- Što se tiče belih, vinskih, sorti ujednačen je kvalitet roda bio. Zdravstveno stanje je veoma dobro i to je uslovilo dobar kvalitet grožđa. Zbog toga ćemo imati i visok kvalitet belih vina - dodaje on, a prenose "Novosti"

Profesor Matijašević, smatra da će belih i crvenih vina biti nešto manje nego prošle godine, jer je suša, ipak, imala svoj uticaj. Stanje nije bilo katastrofalno, ali delimično je uticalo na manji sadržaj šire, pa imamo nešto manje vina.

- Što se tiče crnih sorti, njihova berba, osim crnog borgundca, još nije počela - govori prof. Matijašević. - Zasada znamo da je sadržaj šećera i suve materije visok, možda i viši nego što treba da bude. Kod crnih sorti treba čekati enološku zrelost, pa ćemo imati još neki blagi rast šećera. To znači da u nekim vinogradima može da se javi problem sa većim sadržajem šećera, a u vinu kasnije da bude veći procenat alkohola. Treba, međutim, očekivati kvalitetna crvena vina.

Zaliha vina ima i od prošle godine. Pandemija je uticala na prodaju, pa se može očekivati da ćemo imati velike količine vina na raspolaganju za domaće, ali i inostrano tržište. Vino koje je ostalo od prošle godine pravi probleme pojedinim proizvođačima, koji nemaju velike kapacitete. Uz to imamo i povećanu ponudu grožđa na tržištu.

- Izvoz domaćeg vina porastao je poslednjih 10 do 15 godina - rekao nam je prof. Matijašević. - Ako posmatramo zapadne zemlje, tu je izvoz minimalan. Idu samo najkvalitetnija vina. Ono gde sada imamo malo veću ulogu jesu tržišta Češke, Slovačke, Poljske i Rusije. S druge strane, mi uvozimo vino iz celog sveta.

Manji uvoz

Uvoz vinskog grožđa ove godine će biti minimalan i to iz Severne Makedonije, jer i naša zemlja ima veću ponudu. Za razliku od njega, stono grožđe stiže iz raznih delova - Crna Gora, Italija, Turska i Severna Makedonija.

Mnoga vina koja se uvoze po kvalitetu zadovoljavaju i imaju prihvatljivu cenu.

Agroinfo.rs/novosti.rs

Vinogradari mogu biti zadovoljni: Grožđe ove godine izuzetnog kvaliteta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Ministarstvo poljoprivrede sa Upravom agrarna plaćanja raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina u 2022. godini. Za ove namene je opredeljeno 41 milion dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета