ISTORIJSKI MAKSIMUM: Loši vremenski uslovi i skupi inputi diktiraju cenu crvenog zlata

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina u Srbiji izjavio je da je to voće u lošem stanju zbog stalnih promena vremena i da se očekuje cena od 600 do 800 dinara za kilogram.

- Temperaturni šokovi su u poslednjih godinu dana loše uticali na zasade, najpre ih je pogodila suša, zatim polomio vlažan sneg, lastari su sada slabi i vegetacija kasni, pa će i rod biti manji i cena kilograma će, sudeći po troškovima biti od 600 do 800 dinara - rekao je Radović, a prenela beta.rs.

Kako je rekao, malina se prošle godine prodavala po ceni od 420 do 450 dinara za kilogram, a otkupljivači su naknadno doplatili još po 15-20 dinara što znači da su dobro zaradili na prodaji malina. U Japanu recimo, crveno blago se prodavalo po ceni od 11,5 do 15 evra po kilogramu.

Viša cena će biti rezultat poskupljenja inputa, objašnjava Radović i dodaje da tvrdnje nekih trgovaca da će rat u Ukrajini smanjiti cenu i tražnju jer malina neće moći da se izvozi u Rusiju, nisu tačne jer se u Rusiju ni u normalnim uslovima ne izvozi značajna količina, već samo oko desetak odsto.

Agroinfo.rs

ISTORIJSKI MAKSIMUM: Loši vremenski uslovi i skupi inputi diktiraju cenu crvenog zlata

Komentari

4 The prevalence and incidence vary significantly among different populations making it difficult to estimate definitive numbers propecia

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Poljoprivrednici su u svojim zasadima, berba protiče bez protesta proizvođača "crvenog zlata", ali razlike u otkupnim cenama mogle bi srušiti sadašnji mir između seljaka i otkupljivača.

Proizvođači malina se nadaju da će cena za kilogram ove godine biti najmanje 600 dinara, dok se očekuje da poskupe i dnevnice berača "crvenog zlata".

Stručnjaci smatraju da ovogodišnji rodni potencijal maline nažalost nije obećavajući, a usled toga i poskupljenja inputa, cena "crvenog zlata" može dodatno porasti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета