Јабука јединствене ароме

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Размишљате о томе да подигнете засад јабука? Коју сорту одабрати? Можда већ имате засад и питате се да ли да га проширите с још једном сортом. Питање је за коју сорту се одлучити, а да при томе не направите грешку? Можда је прави избор сорта јабуке Редлове.

Размишљате о томе да подигнете засад јабука? Коју сорту одабрати? Можда већ имате засад и питате се да ли да га проширите с још једном сортом. Питање је за коју сорту се одлучити, а да при томе не направите грешку?

Можда је прави избор сорта јабуке Редлове. Погрешан избор могао би вас скупо коштати, јер подизање хектара мери се десетинама хиљада евра. Колико је то важна одлука говори и следећи случај из Холандије.

Редлове, сорта "црвене љубави"

"Прошле године смо произвели 50 тона јабуке сорте Редлове, а ове већ 100 тона јабуке Редлове. Укус је изванредан, никад раније се нисам сусрео са тако добром аромом", каже с ентузијазмом Јако Меркенс.
Он је међу ретким Холанђанима који производи и продаје ову јабуку. За разлику од укуса којим је одушевљен он признаје да је производња пуна изазова.
"Још је прилично тешко, имамо пуно препрека да у потпуности савладамо производњу ове јабуке на путу до потрошача. Највећи изазов је складиштење у хладњачи. Складиштење је тешко због два чиниоца, високог нивоа антиоксиданата и чињенице да је месо јабуке црвено. Још увек истражујемо најбољи начин за складиштење ове јабуке", каже Меркенс.

Кооперација са прерађивачком индустријом

Део јабука редлове Јако продаје предузећу Сцхулп где се јабука прерађује у сок. "Кооперација с фирмом Сцхулп је врло задовољавајућа. Сок од јабуке Редлове је одлично прихваћен на тржишту. То је добро у овом тешком времену за произвођаче воћа. Редлове је примећен од многобројних појединаца и компанија", каже Меркенс.

Маркенс не крије разочарање динамиком којем тржиште прихвата јабуку Редлове."Тешко је промовисати нови варијетет и очекивати да га тржиште одмах прихвати. За све је потребно време, а сигурно је да ће оно доћи за Редлове, нарочито због изваредног укуса ове јабуке."

Произвођач воћа из Холандије каже да ће се у наредном периоду фокусирати на продају јабука у свежем стању и преради у сокове. Наставиће и са производњом јабука сорти Елстар и Коференс, а планира да пређе и на органску производњу јабука. Каже да је тржиште засићено и да мало простора има за нове варијетете јабуке. Оцењује да је у Холандији трансфер знања окренут ка иностранству и да због тога трпи домаћа производња јабука.

О сорти Редлове

Сорту Редлове је пре 20 година створио Швајцарац Маркус Коберт. До сада је признато неколико клонова, између осталих и Редлове Цалyпсо, Редлове Цирце, Редлове Ера, Редлове Одyссо и други. За ове јабуке се тврди да имају и 30 до 40 више антиоксиданата од постојећих на тржишту. Када је о могућности чувања реч, оне су скромне. Тако се Редлове Ера бере у септембру, а на тржиште износи пред Нову годину, док се Редлове Сирена убира још раније, у августу, а хладњачу напушта у октобру. Наводи се и да је јабука Редлове отпорна на чађаву краставост.

Када је о јединственој ароми реч, конзумирајући јабуку Редлове можете осетити и укусе нектарине, грејпфрута и наранџе. Ова јабука има изузетно атрактивне цветове ружичасте боје. Иначе, саднице Редлове јабуке у Енглеској се продају по цени од чак 20 фунти, а у суседној Хрватској по цени од 13 евра. Време ће показати да ли ће се неко одважити да купи лиценцна права за продају и у Србији.

Izvor:agroklub.rs

Јабука јединствене ароме

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Ova priča je zasnovana na izjavama onih kojima se ovo dogodilo i obistinilo. Neko će odmah reći, ma to je bez veze. Možda, ali tako je bilo. Ovako ide.

Sve više odustajanja od bavljenja poljoprivredom, što zbog neisplativosti skoro pa nikakve državne pomoći tako i zbog zagađenosti čitave atmosfera. Tako je i ova porodica odustala od svog prelepog voćnjaka, 500 kom. stabala Jabuke završavaju ,više nije moguće da OPSTANEMO

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета