Jesenja sadnja voćaka i izbegavanje eventualnih grešaka

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

Jesenja sandnja voćaka ima svojih prednosti i mana. Iako je ovaj period dobar za bolje ukorenjavanje, sadnice su preko čitave zime izložene nepovoljnim vremenskim uslovima, divljači, ali i krađi.

– Treba iskoristiti ove lepe dane i posaditi one vrste gde je sadnja i planirana za jesen. Jesenja sadnja doprinosi boljem ukorenjavanju i prijemu biljaka, a takve biljke na proleće u fazi vegetacije obično imaju bolji start, jači porast – kaže profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Nenad Magazin, a prenosi agrotv.net

U jesenjem periodu se uglavnom sade koštičave, jabučaste voćne vrste, sve do prvih mrazeva. Sadnice je potrebno obezbediti, odnosno ograditi kako bi se zaštitile od divljači, eventualnih krađa i drugih oštećenja.

U profesionalnim zasadima vreme sadnje pomerilo se uglavnom za proleće, a u ovakvim zasadima je neophodno navodnjavanje.

Ako se ipak odlučite za jesenju saadnju, treba voditi računa da se ne prave velike greške, kako ne bi došlo do gubitaka. Zemljište pre sadnje treba da bude dobro pripremljeno, u tom smislu treba sprovesti adekvatne agrotehničke i agrohemijske mere i analize zemljišta, a trebalo bi i da pretkultura bude adekvatna.

Takođe, vrlo je važan kvalitet sadnog materijala, pa ga je poželjno kupiti u rasadniku sa deklaracijom.

Agroinfo.rs

Jesenja sadnja voćaka i izbegavanje eventualnih grešaka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Teško da će neko, osim iskusne srpske domaćice, dati tačan odgovor na pitanje u čemu je razlika između ovih domaćih slatkiša koje prosto obožavamo?!

Uprkos ne toliko povoljnim agroekološkim uslovima ove sezone, rod i kvalitet jabuka je na zadovoljavajućem nivou. Međutim, otkupna cena ovog voća je 25-30 dinara što nikako ne raduje uzgajivače.

Subvencije se odnose na nabavku opreme - trimera, motornih pumpi, creva za navodnjavanje, makaza za rezidbu voća, u iznosu od 50 odsto bez PDV-a.

Podmlađivanje zasada je agrotehnička mera koja se obavlja kod autohtonih sorti koje su u procesu izumiranja. Asanacija se retko primenjuje u intenzivnoj proizvodnji jabuke, a često u ekstenzivnoj.

U tabeli u nastavku pronađite cene voća i povrća na dan 03.11. 2021.

Iz Prognozno-izveštajne službe naglašavaju da jesenji tretman koštičavog voća počinje tek pošto opadne 70 odsto lišća.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета