Jesenja sadnja voćaka i izbegavanje eventualnih grešaka

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

Jesenja sandnja voćaka ima svojih prednosti i mana. Iako je ovaj period dobar za bolje ukorenjavanje, sadnice su preko čitave zime izložene nepovoljnim vremenskim uslovima, divljači, ali i krađi.

– Treba iskoristiti ove lepe dane i posaditi one vrste gde je sadnja i planirana za jesen. Jesenja sadnja doprinosi boljem ukorenjavanju i prijemu biljaka, a takve biljke na proleće u fazi vegetacije obično imaju bolji start, jači porast – kaže profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Nenad Magazin, a prenosi agrotv.net

U jesenjem periodu se uglavnom sade koštičave, jabučaste voćne vrste, sve do prvih mrazeva. Sadnice je potrebno obezbediti, odnosno ograditi kako bi se zaštitile od divljači, eventualnih krađa i drugih oštećenja.

U profesionalnim zasadima vreme sadnje pomerilo se uglavnom za proleće, a u ovakvim zasadima je neophodno navodnjavanje.

Ako se ipak odlučite za jesenju saadnju, treba voditi računa da se ne prave velike greške, kako ne bi došlo do gubitaka. Zemljište pre sadnje treba da bude dobro pripremljeno, u tom smislu treba sprovesti adekvatne agrotehničke i agrohemijske mere i analize zemljišta, a trebalo bi i da pretkultura bude adekvatna.

Takođe, vrlo je važan kvalitet sadnog materijala, pa ga je poželjno kupiti u rasadniku sa deklaracijom.

Agroinfo.rs

Jesenja sadnja voćaka i izbegavanje eventualnih grešaka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета