KOLIKO MOŽETE ZARADITI UZGOJOM LEŠNIKA

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Prednosti uzgoja lešnika su u tome što ima višestruku upotrebu, postoji velika potreba za plodovima i oni često nedostaju na tržištu, jedno stablo može roditi od 60 do 80 godina, a tehnologija gajenja je veoma jednostavna.

Godišnja proizvodnja lešnika u Srbiji iznosi oko 2.500 tona, ali ta količina, prema mišljenju stručnjaka, ne zadovoljava ni 10 procenata godišnjih potreba naše zemlje, odnosno konditorske industrije u kojoj se najviše koristi.
Troškovi podizanja zasada lešnika u poređenju s drugim voćnim vrstama nisu visoki. Lešnjaci su relativno skromna investicija u poređenju s drugim voćnim vrstama i ne zahtijevaju mnogo posla. Prinos se može očekivati u četvrtoj godini, ali od šeste i sedme lešnik daje pune plodove.
PoOko 2.500 eura po hektaru, tako da je profitabilnost gajenja lešnika zadovoljavajuća. Prosečan prinos lešnika je oko 2-3 tone po hektaru, a vrednost godišnje proizvodnje, odnosno održavanje plantaže nije velika. Prosečni prinos je oko 45%. , što znači da od dve ili tri tone dobijete tonu ili tonu čistih lešnika, koji se prodaju po tržišnoj ceni od prosečno pet, šest ili sedam evra.
Druga prednost je da lešnici uspevaju na mestima gde druge voćne vrste ne mogu, na primer u brdovitim uslovima, većim nadmorskim visinama, težim tlima.


Za uzgoj plantaža na površini od jednog hektara potrebno je 500 sadnica, čija se cena kreće od 2-3 evra, tako da je investicija za kupovinu sadnog materijala i sadnju između 1.500 i 2.000 evra.

Prskanje i đubrenje u godinama pre punog plodoreda je oko 500 evra godišnje, a u godinama punog plodovanja oko 2000 evra zbog troškova prskanja, hranjenja i žetve.

U šestoj godini, kada dostigne puni prinos, sa hektara se bere 2-3 tone, odnosno oko 1,5 tone čistog voća bez školjke.

Prodajna cena se kreće između pet i sedam evra. U proseku, 1,5 tona po hektaru može zaraditi oko devet hiljada evra. Kada se oduzme početna investicija od 1.500 evra, a zatim 4.500 evra uloženo svake godine do punog prinosa (pet godina po 500 evra + 2.000 u šestoj godini), zarada je tri hiljade evra, dok se svake naredne godine u proseku zarađuje oko 7.000 evra.

Izvor:kamatica.com

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jagoda se može saditi tokom cele godine. Ali, zašto se preporučuje letnja sadnja živića?

U južnim predelima se vinova loza može uspešno gajiti i na većim nadmorskim visinama. U Srbiji se vinova loza uspešno gaji do 300– 400 m nadmorske visine.

Trešnja je voće koje među prvima stiže na berbu, pa samim time nema puno tretmana zaštite.

Najbolje vreme za sadnju voća je na jesen, čim opadne lišće! Poslednji termin je proleće, pre nego krene vegetacija, ali je višestruko korisno da voće provede celu zimu posađeno, da zemlja dobro nalegne na koren i da se fine žilice spoje sa zemljom i spreme da prehranjuju sadnicu čim krene vegetacija.

Tokom poslednjih tridesetak godina, u Srbiji je stvoreno i u proizvodnju uvedeno nekoliko sorti breskve

Pored malina i borovnice su postale svojevrsan brend naše zemlje, a u Evropi se raspoznaju po dobrom kvalitetu i specifičnom ukusu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета