Најпознатије сорте бадема

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Бадем, латински назив ( Прунус амyгдалус ) је цењено, веома калорично и храњиво воће. Плодови бадема су богати квалитетним масноћама, беланчевинама, угљеним хидратима, минералима и витаминима.

Поред тога што се користи у исхрани па и као додата терапија у лечењу неких срчаних болести, у зависности од сорте бадема, значајан је као сировина и у фармацеутској и козметичкој индустрији. Потрошња бадема је на светском нивоу у сталном порасту а у 6 веку пре нове ере, за његово ширење по целом старом континенту били су заслужни стари Грци.


Данас се бадем највише узгаја у Италији, Шпанији, Грчкој, Мароку, и Калифорнији док је у осталим поднебљима гајење овог воћа ограничено, посебно у подручјима са хладнијом климом и у суптропском подручју. Половина бадема са светског тржишта производи се у области Медитерана.

Основне поделе бадема на сорте
Познајемо слатке и горке сорте бадема. Горки бадеми не служа за исхрану, али се култивисани примењују за добијање бадемовог уља. У свету је у том смислу најзаступљенија сорта која је добијена укрштањем бадема и брескве.

Најпознатије сорте бадема, чије карактеристике зависе од типа земљишта, услова узгоја и климе су : Супернова, Феррагнес (Ферањез) Генко и Туоно. Сорте које служе за опрашивање су : Јалтински, Феррадуел и Теџас.

Касне и ране сорте не треба заједно гајити
Бадем је странооплодан, па је код прављења засада најбоље посадити 2 до 3 сорте приближног времена цветања. Ова топлољубива воћка добро подноси сушу, осетљива је на каснопролећне мразеве, иако може да издржи зимске мразеве и температуту мању од -30 Ц.

Неке сорте које позно цветања могу се успешно гајити и у континенталним областима где нема касних пролећних мразева.

Ароматични бадем
Плод ароматичног бадема је средње крупноће, масе од око 2.6 грама. Има танку и меку љуску која је храпава и светло смеђа. Језгра су му светло жута, врло укусна. Дрво ароматичног бадема је бујно, лоптасте круне и отпорно је на суше ал ии мразеве. Цвета средње позно до позно и добро и редовно рађа. Има висок постотак дуплих језгара.

Туоно бадем
Ова сорта се одликује крупним плодовима, масе око 4.5г. Округласт је и има меку и танку. љуску. Језгро је укусно, рандман око 40%. Дуплих језгара скоро да нема или има врло мало. Дрво Туоно бадема је средње густо и врло добро рађа. Цвета позно а зри почетком септембра. Језгро се може користити и за исхрану и друге индустрије. Туоно бадем је самооплодна сорта.


Марково бадем
Бадем Марково је сорта бугарске селекције. Има плод средње крупноће, са масом од око 2.8 грама. Љуска му је танка и мека, чврста а плод јако укусан и одлиног квалитета. Рандман – 50%. Дрво је средње бујности и отпорно на сусу и на мраз. Цвет му је врло декоративан, црвено беличастих нијанси а цвета средње касно. Рађа почетком септембра високим приносима. Опрашивачи су му Нонпарел и Десертни.

Царски позни бадем
Ово је хрватска сорта, развијена на Корчули. Спада у релативно нове сорте коју одликује крупан плод масе око 4.5г. Овалан је, љуска му је мека и релативно танка, а укусно језгро карактерише дубока бразда. Рандман: 50%. Дуплих језгара је око 4 одсто. Дрво се одликује средњом бујности, и добро и редовно рађа. Ово је позноцветајућа сорта која рано зри.

Теџас бадем
Теџас бадем, спаде у старе сорте, цвета касно и може се узгајати и у нашим континенталним условима. Плод је крупан, 4,3г, дугуљастог облика. Има мекану љуску и врло квалитетно језгро. Берба је крајем августа. Ово је калифорнијска сорта, бујног стабле и умерених приноса. Опрашивачи су му Маркона и Нонпареј. Двоструких језгар је око 35%.

Ферањез бадем
Ферањез (Феррагнез) је француска сорта која цвета средње касно.Одликује се бујношћу а опрашивачи су му Тексас и Туоно. Просечна маса језгра је 1,68 грама, а рандман : 39%. Нема двоструких језгара.

Маркона – Маркони бадем
Ово је сорта коју одликује ситан плод. Саднице бадема Маркони рађају и у нашим крајевима али не подносе ниске температуре. Плод је елипсаста, пљосната или округла коштуница и има једну семенку. Кад сазри, средња љуска се одваја од унутрашње, у којој се налази семе, врло богато уљима.

Izvor:seoski poslovi

Најпознатије сорте бадема

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bademi imaju mnogo beneficija za zdravlje

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

Zasadi kajsija se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i ekspozicije terena u našoj zemlji nalaze u fenofazi od mirovanja do početka bubrenja pupoljaka (BBCH 00-01).

Upotreba badema u ishrani i alternativnoj medicini je započeta još pre više od 5 milenijuma u Kini. Spada u nutritivno najbogatiji orašasti plod na svetu.

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

Iz Prognozno-izveštajne službe naglašavaju da jesenji tretman koštičavog voća počinje tek pošto opadne 70 odsto lišća.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета