Nedostatak kalcijuma u jabukama uzrokuje gorku pegavost

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kalcijum je značajn kao elemenat koji utiče na čvrstoću ćeliskih membrana samim tim i cele biljke. Utiče na mnoge hemijske procese.

Dovoljna količina kalcijuma u tkivu omogućava biljci otpornost na razne mehaničke i biološke faktore koji mogu uticati na njen razvoj. Takodje odražava se na prinos i pre svega na kvalitet plodova.

Kalcijum je voma rasprostranjen elemanat. Na ograničavanje njegovog usvajanja utiču visok sadržaj magnezijuma, kalijuma,cinka... Visoka vlažnost i slaba provetrenost zemljišta umanjuje mogućnost usvajanja kalcijuma.
U zemljištima sa nižom pH vrednošću (kiselo) je manje prisustvo kalcijuma.

Nedostatak: Prvi simptomi se javljaju na mladjm organima. Cela biljka dobija žbunast izgled i zaostaje u porastu. Nedostatak kalcijuma na plodu jabuke uzrokuje “gorku pegavost” – nekrotične lezije odmah ispod pokožice ploda.
Na mladjim listovima a kasnije i na starijim se vidi pojava žutila i mrkih površina nastalih izumiranjem tkiva. Ukoliko se reproduktivni organi uopšte obrazuju slabo su formirani.

Njegovo povećano prisustvo u zemljištu može izazvati otežano usvajanje: gvoždja, bora, mangana, cinka, magnezijuma...Na zemljištima gde imamo ovakav problem treba koristiti kisela mineralna djubriva.
Đubrenje
Djubrenje kalcijumom može biti meliorativno i redovno.
Meliorativno djubrenje se sprovodi sa većim količinama kalcijumovog djubriva sa ciljem da se na duži period popravi stanje u zemljištu. Ono se obično izvodi prilikom zasnivanja zasada.
Redovnim djubrenjem se unosi kalcijum svake godine koji se izgubi prinosom. Ovo se odnosi na zemljišta koja imaju optimalnu ili minimalnu količinu u zemljištu. Ova djubriva se unose u toku mirovanja vegetacije.
Zalivanjem ili folijarnim djubrenjem kalcijumom reagujemo u toku vegetacije.
Pošto se kalcijum sporo kreće od korena na gore za brže rešavanje problema bolje ga je uraditi folijarno.

Neki proizvodjači djubriva tvrde da njihova djubriva (pored kalcijuma sadrže bor i nitratni oblik azota) mogu brzo da transportuju kalcijum kroz biljku i da omoguće biljci njegovo ugradjivanje. Ovo pravdaju pozitivnim uzajamnim dejstvom nitrata i bora na kalcijum. Prvi ga brzo vodi kroz biljku a drugi omogućava njegovo ugradjivanje u nju.

Izvor:agrotopvsg.rs

Nedostatak kalcijuma u jabukama uzrokuje gorku pegavost

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova priča je zasnovana na izjavama onih kojima se ovo dogodilo i obistinilo. Neko će odmah reći, ma to je bez veze. Možda, ali tako je bilo. Ovako ide.

Sve više odustajanja od bavljenja poljoprivredom, što zbog neisplativosti skoro pa nikakve državne pomoći tako i zbog zagađenosti čitave atmosfera. Tako je i ova porodica odustala od svog prelepog voćnjaka, 500 kom. stabala Jabuke završavaju ,više nije moguće da OPSTANEMO

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u III kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal 2021. godine, povećane su za 28,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Zasad jabuka podigao je otac mladog voćara iz sela Blaznava kod Topole Vladimira Pantelića, a on je ostao na selu i nastavio tu proizvodnju. Savremeni zasadi uz primenu navodnjavanja i pokriveni protivgradnom mrežom doneli su Panteliću i više nego dobar prinos ove godine, ali ulaganja su bila jako velika.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета