Posao od kog može lepo da se živi: Ovo voće u Srbiji je doživelo najveću ekspanziju

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Voćarstvo je grana poljoprivrede koja je najisplativija, ali i u koju je potrebno najviše uložiti. Borovnica je poslednjih godina doživela veliku ekspanziju u našoj zemlji, a od ovog posla, ukoliko se obavlja kako treba, može vrlo lepo da živi jedna porodica.

Pod borovnicom je u Srbiji oko 3.000 hektara, a sve više mladih i ljudi iz grada se odlučuje da zasnuje jedan ovakav zasad. Iako je za kompletno opremanje jednog hektara potrebno uložiti oko 50.000 evra, mnoge subvencije koje država daje se mogu iskoristiti, a investicija počinje da se isplaćuje pete godine.

Mladen Šljivić, uzgajivač ovog bobičastog voća rekao je za RINU da cena često varira, ali je uvek zadovoljavajuća. Sa svojom porodicom, Mladen ima četiri hektara pod borovnicom, a posle pet godina može da kaže da je posao dobro razrađen. Prinosi su oko 3,5 kilograma po stablu i ne postoje problemi sa plasmanom, jer sve što se ubere se i proda, objasnio je Mladen, a preneo Telegraf.

Inače, naše podneblje je dobro zbog toga što uspevaju rane sorte koje ostvaruju dobru cenu na tržištu, kao i one koje dolaze kasnije, u septembru. Cena se u početku kreće oko 6 evra za kilogram ploda, a kasnije spušta na oko 3,5. Prosek je oko 5 evra.

Podstrek proizvođačima je i to što se Srbija otvara i prema novim tržištima, a svet traži naše kvalitetno voće. Takođe, da bi jedna ovakva proizvodnja bila uspešna, potrebno je zasad obezbediti protivgradnim mrežama, što nije mala stavka, ali su onda prinos i kvalitet zagarantovani. Sredstva koja u ove svrhe obezbeđuje država prošle godine su bila dovoljna za podizanje novih 150 hektara zasada borovnice, jer je opredeljeno 200 miliona dinara. Proizvođači mogu koristiti sredstva iz nacionalnog budžeta, iz IPARD programa kroz mere 1 i 3, a od ove godine i kroz program za konkurentnu poljoprivredu Svetske banke.

Agroinfo.rs

Posao od kog može lepo da se živi: Ovo voće u Srbiji je doživelo najveću ekspanziju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Teška 20,4 grama, uzgajana u australijskoj državi Novi Južni Vels, oborila je Ginisov svetski rekord za najtežu borovnicu na svetu.

Možete ga mazati na palačinke, bakin kolač ili hleb, a kombinacija borovnica i čokolade daje ovom džemu jedinstven ukus.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета