pixabay

pixabay

Možete ga mazati na palačinke, bakin kolač ili hleb, a kombinacija borovnica i čokolade daje ovom džemu jedinstven ukus.

SASTOJCI:

1 kg svežih domaćih slatkih borovnica

* 150 g tamne čokolade sa 85% kakaoa

* sok od jedne limete ili od pola limuna

DŽEM OD BOROVNICA I ČOKOLADE PRIPREMA:

Borovnice operite i stavite u duboki lonac na srednje jaku vatru.

Kad počnu da se zagrevaju, zgnječite ih viljuškom ili gnječilicom za krompir.

Iscedite sok iz limete/limuna. Dodajte ga postepeno u lonac s borovnicama.

Nemojte preterati da džem ne bi bio kiseo.

Kuvajte uz postepeno mešanje sve dok se borovnice ne raspadnu.

Nakon toga pustite da se smesa krčka dodatnih 10 minuta, a u zavisnosti od dužine kuvanja, džem će biti gušći ili ređi (bolji je kad je malo ređi, lakše se maže).

U skuvanu masu nakon 12-15 minuta dodajte iseckanu tamnu čokoladu.

Pomešajte i rasporedite u sterilisane tegle.

Kad se ohladi, stavite ga u frižider.

Džem od borovnica i čokolade

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Teška 20,4 grama, uzgajana u australijskoj državi Novi Južni Vels, oborila je Ginisov svetski rekord za najtežu borovnicu na svetu.

Žudite za nečim slatkim i slanim? Život i čokolada imaju bolji ukus sa prstohvatom soli. So naglašava slatkoću i potiskuje gorčinu, a istovremeno funkcioniše i kao prirodni pojačivač koji naglašava ukus čokolade

Prema najnovijim naučnim istraživanjima broj insekata se smanjuje zabrinjavajućom brzinom, a potpuni nestanak samo 3 vrste koje su svima poznate imao bi neverovatan uticaj na naš život.

Ukoliko vam je na pamet palo da bi bilo dobro napraviti čokoladu sa čvarcima, sada imate jedinstvenu prililku da tako nešto i probate.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета