Šljiva odličnih organoleptičkih osobina: 'Pozna plava' je za novu sortu priznata 2008. godine

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Sorta šljive 'pozna plava' stvorena je 1980. godine samooplodnjom sorte 'čačanska najbolja'. Međutim, kao nova sorta, 'pozna plava' je priznata relativno skoro - 2008. godine. U nastavku teksta saznajte više o ovoj sorti.

Stablo ove sorte je srednjebujno. Krošnja je srednje gustine, okruglasto-piramidalna. Skeletne grane su jake i imaju širok ugao grananja. Elastične su i ne lome se pod teretom roda. Cvetni pupoljci se obrazuju na majskim kiticama i jednogodišnjim grančicama. List je srednjesitan, eliptičnog oblika, sužen prema peteljci. Tamnozelene je boje lica i svetlije boje na naličju lista. Ivica liske je fino nazubljena. Peteljka je tanka, srednje dužine. Cvet je srednjekrupan. Krunični listići su bele boje. Cvetni elementi su dobro razvijeni. Cveta srednjepozno, nešto posle stenleja (Stanley). Polen je dobre klijavosti. Delimično je samooplodna. Dobro je oprašuje čačanska rodna. U određenim lokalitetima rađa obilno. Dobro reaguje na đubrenje i obradu zemljišta. Lokalitet i vremenske prilike u periodu cvetanja utiču znatno na prinose pozne plave.

Srednje je osetljiva prema prouzrokovačima plamenjače (Polystigma rubrum), a relativno osetljiva prema prouzrokovačima rđe (Puccinia pruni spinosae) šljive. Otporna je prema prouzrokovačima truleži plodova i cvetova (Monilinia laxa). Tolerantna je prema virusu šarke šljive (Plum pox virus). Sa sejancem dženarike, kao podlogom, pokazuje odličnu kompatibilnost.

Foto: Youtube/Printscreen

Plod je sitan do srednjekrupan (20-40 g), ovalnog oblika. Dimenzije ploda su: visina – 42,4 mm, širina – 33,7 mm, debljina – 32,3 mm. Peteljkino udubljenje je plitko. Peteljka je srednje dužine, tanka. Pokožica je srednje debljine, čvrsta, tamnoplava sa obilnim pepeljkom. Meso je žuto, čvrsto, sočno, odličnog slatko-nakiselog ukusa. Sadrži 18-29% rastvorljivih suvih materija (prosečno 25%). Koštica je srednjekrupna (1,7 g), jajastog oblika, sužena prema osnovi, rapava, kompaktna. Dimenzije koštice su: visina -25,0 mm, širina – 15,1 mm, debljina – 9,1 mm. U masi ploda učestvuje sa oko 6%.

Sazreva izrazito pozno, krajem avgusta i početkom septembra i jedna je od najpoznijih sorti šljive uopšte. Zbog čvrstih plodova odlično podnosi manipulaciju i transport. Plodovi se dugo čuvaju u običnim uslovima.

Pozna plava je veoma pozna sorta odličnih organoleptičkih osobina. Podesna je za potrošnju u svežem stanju i razne vidove prerade (sušenje, džemovi, kompoti, rakija, zamrzavanje i dr.). Trebalo bi je gajiti u određenim lokalitetima uz dobru negu i đubrenje.

U saradnji sa Ganter OHG Markenbaumschule (Wyhl am Kaiserstuhl, Germany) zaštićena je na teritoriji EU pod nazivom „Cacaks Späte“.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Šljiva odličnih organoleptičkih osobina: 'Pozna plava' je za novu sortu priznata 2008. godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu dodelio je 60 ugovora za sufinansirеnjе nabavkе oprеmе za zaštitu od grada u voćnjacima i vinogradima u AP Vojvodini, na površini od 140 hеktara ukupne vrednosti 53,8 miliona dinara.

Zbog krize u Ukrajini i pada izvoza, poljski farmeri tvrde da su pred bankrotom, a posebno se skreće pažnja na niske cene kojima se jabuka otkupljuje od uzgajivača i visoke cene proizvoda u prodavnicama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета