U centru Čačka rodilo 200 kilograma tropskog voća: Ponosna na svoj kivi, poklanja ga vrtićima

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane

Iako karakterističan za toplije krajeve, kivi po svemu sudeći i te kako dobro može da rađa i u Šumadiji.

To je najbolje na primeru iz svog dvorišta, pokazala Snežana Adžić, koja živi u širem centru Čačka i ima stabla ove voćke za ponos. Svake godine grane su pune uksunih i zdravih plodova. 

- U mojoj porodici svi su ljubitelji biljaka i voćki. Pre više od šest godina odlučili smo da pokušamo sa kivijem. Kupili smo jednu mušku i tri ženske loze i posadili. One su se odlično, što se kaže "primile" i daju odličan rod. Samo ove godine ubraće se preko 200 kilograma - kaže za RINU Snežana.

Ona dodaje da kivi nije teška voćka za održavanje, ne iziskuje veliku upotrebu hemijskih sredstava. Potrebno mu je dosta sunca, ali i vlage tokom letnjih meseci. Raste kao vinova loza i kako kaže Snežana, pravi odličan hlad u dvorištu. Na lepotu, ali i korisnost ove biljke nisu ostale imune ni njene komšinice, pa često dolaze po pelcer.

- Veliki prinos ove godine baš nas je iznenadio. Ne možemo mi sve da pojedemo i iskoristimo, stoga kivi poklanjamo. Kako se nalazimo u jednoj od prometnijih gradskih ulica, mnogi đaci prolaze pored naše kuće i vole da ga probaju. Osim toga, u većim količinama naš domaći kivi poklanjamo i vrtićima - ističe Snežana.

Međutim, kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane.

- Rekli su nam da banana rađa tek sedme godine i sa nestrpljem isčekujemo da vidimo da li će biti plodova. Na našoj plantaži u selu Mrčajevci imamo zasadjen sibirski limun i smokve a od jeseni krećemo da sadimo 200 stabala urme tako da će to biti pravi mali tropski raj za oči i lepo za videti - dodaje Adžićeva.

Agroinfo.rs/biznis.telegraf.rs

U centru Čačka rodilo 200 kilograma tropskog voća: Ponosna na svoj kivi, poklanja ga vrtićima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Njihovi prinosi se kreću od 10 do 15 tona, a najteža lubenica im je imala čak 24 kilograma

Super zdrava voćka prepoznatljivog ukusa, mirisa i boje, koja potiče iz Kine. Konzumiranje kivija podmlađuje ćelije u organizmu i generalno čuva zdravlje celog tela.

Uz ovaj video ćete naučiti kako brzinski oguliti krompir, kuvana jaja, kivi, kako očistiti bijeli luk, narezati bananu i papriku

Sušna godina i visoke temperature donele su velike probleme brojnim poljoprivrednim kulturama u našoj zemlji. Kada je paprika u pitanju, u jednom periodu je došlo i do deficita vode za navodnjavanje kod pojedinih ozbiljnijih proizvođača, što se odrazilo i na prinose, a samim tim i na cenu.

Jedan eksperiment koji su sproveli Finci, a odnosi se na postavljanje zelenila i niskog rastinja u dečjem okruženju, vrlo brzo je pokazao odlične rezultate kada je njihov imunitet u pitanju.

Meštani čačanskih sela Baluga Ljubićka i Stančiči zahtevaju da se najkasnije do srede formira Gradska komisija koja će odgovoriti na njihove zahteve.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета