Upis u vinogradarski registar obavezno za 10 i više ari vinograda

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Upis u vinogradarski registar je obaveza za sva fizička i pravna lica, odnosno preduzetnike koji imaju u vlasništvu, zakupu ili drugom obliku svojine 10 i više ari vinograda je zakonska obaveza.

Ova obaveza se takođe odnosi i na sve one vinograde koji imaju manje od 10 ari vinograda, a svoje grožđe stavljaju u promet, podseća Radomir Bušatović, dipl. inž. poljoprivrede PSSS Kruševac.

Važni pojmovi vezani za upis u Vinogradarski registar
– Vinogradarska parcela jeste poljoprivredna parcela na kojoj se nalazi vinograd sa jedinstvenim karakteristikama:

jedan oblik vlasništva,
jedna sorta, odnosno sortiment,
jedna podloga,
jedan razmak sadnje,
jedan uzgojni oblik,
jedna godina sadnje,
jedan prosečan prinos po hektaru i
jedna namena grožđa
– Vinogradarski registar jeste baza podataka o proizvođačima grožđa i vinogradarskim parcelama, kao i o drugim podacima u skladu sa pravilnikom;

– Grafički prikaz vinogradarske parcele jeste grafički prikaz sa podacima o toj vinogradarskoj parceli, dobijen nakon merenja, odnosno određivanja površine vinogradarske parcele primenom geoinformacionog sistema i tehnike, kao i transformacije i obrade podataka;

– Izvod iz Vinogradarskog registra jeste izvod iz baze Vinogradarskog registra sa podacima o proizvođaču grožđa i njegovim vinogradarskim parcelama u skladu sa poslednjom promenom podataka;

– Proizvođač grožđa jeste fizičko lice, pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom grožđa i koji je upisan u Vinogradarski registar.

Svakom proizvođaču grožđa prilikom upisa u Registar dodeljuje se registarski broj i izdaje izvod iz Registra sa brojevima vinogradarskih parcela i grafički prikaz tih parcela.

• Proizvođač grožđa može da ima samo jedan registarski broj.
• Registarski broj koji je jednom dodeljen ne može se menjati.
• Registarski broj koji je dodeljen jednom proizvođaču grožđane može biti dodeljen nekom drugom proizvođaču grožđa u slučaju njegovog brisanja iz Registra.
Šest kancelarija Centra za vinogradarstvo i vinarstvo
Kao pomoć proizvođačima grožđa, koji po osnovu Zakona o vinu moraju da se upišu u Vinogradarski registar i prijave podatke o svojim vinogradima, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede promenilo je Pravilnik o vinogradarskom registru, ističe Bušatović.

Izmenama i dopunama ovog pravilnika, proizvođači grožđa neće morati da podnose dokumentaciju o katastarskim podacima (izvod iz lista nepokretnosti i kopije planova parcela), kao i izvod iz Agencije za privredne registre (za privredne subjekete), već će Ministarstvo, odnosno Centar za vinogradarstvo i vinarstvo preko svojih šest kancelarija u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Negotinu, Aleksandrovcu i Nišu, pribavljati neophodne podatke iz raspoloživih baza Republičkog geodetskog zavoda i Agencije za privredne registre.

Takvi proizvođači grožđa neće imati troškove za upis u Vinogradarski registar, već će podnošenjem popunjenog zahteva za upis u Vinogradarski registar (VV1 obrasca) veoma lako da započnu proceduru upisa i ostvare ovu zakonsku obavezu, koja je inače obaveza u svim zemljama Evropske unije.

Prema popisu poljoprivrede koji je sproveden u 2012. godini, u Republici Srbiji ima oko 22.000 ha. pod vinogradima, a proizvodnjom grožđa se bavi oko 80.000 gazdinstava.

Za sve bliže informacije, proizvođači grožđa se mogu obratiti osobama zaduženim za administrativne poslove u šest kancelarija Centra za vinogradarstvo i vinarstvo.

Upis u Vinogradarski registar je u skladu sa Zakonom o vinu (Sl. Glasnik RS, br. 41/09 i 93/12), kao i Pravilnika o sadržini i načinu vođenja vinogradarskog registra, i obrascu zahteva za upis u vinogradarski registar Sl. Glasnik RS, br.33/10 i Pravilnik o izmenama i dopunama istog, Sl. Glasnik RS br. 9/14 od 30. januara 2014. godine.

Gde su kancelarije za prijavu?
Kancelarije su smeštene u: 

– Beograd (okruzi u nadležnosti: Južnobanatski, Mačvanski, Kolubarski i grad Beograd) Kontakt osoba: Ivan Dodok Adresa: Omladinskih brigada br.1 poslovna zgrada SIV 3, 11070 Novi Beograd, 11000 Beograd, telefon/fax: 011/311-3935, 011 285-6073 e-mail: cewin.ivand©gmail.com;  

– Novi Sad (okruzi u nadležnosti: Severnobački, Srednjebanatski,Severnobanatski, Zapadnobački, Južnobački i Sremski) Kontakt osoba: Veselinka Bakrač Adresa: Bulevar Mihaila Pupina 10, 21000 Novi Sad, telefon: 060/6010-187 e-mail: cewin.veselinka©gmail.com;  

– Kragujevac (okruzi u nadležnosti: Šumadijski, Pomoravski, Podunavski, Zlatiborski, Moravički i Raški)Kontakt osoba: Ranko Repanović Adresa: Save Kovačevića 7 , 34000 Kragujevac, telefon/fax: 034/331-663 e-mail: cewin.ranko©gmail.com;  

– Negotin (okruzi u nadležnosti: Braničevski, Borski i Zaječarski) Kontakt osoba: Dragana Ivić Adresa: Trg Đorđa Stanojevića 5, 19300 Negotin. Telefon/fax: 019/570-292 e-mail: cewin.dragana©gmail.com;

– Aleksandrovac (okrug u nadležnosti: Rasinski) Kontakt osoba: Goran Sudimac Adresa: 29.novembar 21, 37230 Aleksandrovac, telefon/fax: 037/751-294, e-mail: cewin.goran©gmail.com;

– Niš (okruzi u nadležnosti: Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički, Pčinjski kao i AP Kosovo i Metohija)Kontakt osoba: Zlata Vidanović Adresa: Kolonija El br. 6, 18000 Niš, telefon/fax: 018/4541-128 i 018/4541-023 e-mail: cewin.zlata©gmail.com. 

Izvor:poljosfera.rs

Upis u vinogradarski registar obavezno za 10 i više ari vinograda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Novosadski sajam vina počinje sutra, u petak, 22. marta. U Hali 1 Novosadskog sajma i traje do nedelje, 24. marta.

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета