Zimsko mirovanje vinove loze i obezbeđivanje neophodnih uslova

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U umereno kontinentalnoj klimi, zimsko mirovanje vinove loze traje od kraja novembra do druge polovine marta, odnosno počinje kada lišće potpuno opadne, a završava se kada počne kretanje sokova u proleće.

Gajene sorte i klima imaju veliki uticaj na trajanje zimskog mirovanja, a razlikujemo dve vrste:

1. fiziološko mirovanje

2. ekološko mirovanje

Fiziološko mirovanje se odlikuje određenim fiziološkim stanjima zimskih okaca i pada u vreme kad su okca formirana i prilagođena uslovima prezimljavanja. Fiziološko mirovanje počinje krajem avgusta i traje 4 – 5 meseci, do druge polovine januara.

Posle toga nastaje ekološko mirovanje koje je uslovljeno isključivo spoljnim uticajima.

Od spoljnih faktora presudan uticaj ima niska temperatura, koja produžava period mirovanja. U periodu zimskog mirovanja količina vode u zrelim lastarima i višegodišnjim delovima loze je vidno smanjena i kreće se od 45 do 50 odsto. Ukoliko je procenat vode u lastarima manji, loza je otpornija prema niskim temperaturama.

Da bi vinova loza uspešno prezimela neophodno je da se obezbede sledeći uslovi:

* blagovremeno sazrevanje lastara i stupanje zimskih okaca u fiziološko mirovanje;
* pravilno sazrevanje tkiva lastara i
* pravilno kaljenje biljnog organizma

Kao pokazatelj toplotnih karakteristika jednog područja najčešće se koristi termički koeficient koji se izračunava po formuli:

TK = ((T10 – T4 ) ÷ A) × 100

T10 – srednja mesečna temperatura meseca oktobra

T4 –  srednja mesečna temperatura meseca aprila

A – godišnje kolebanje temperature vazduha

Vrednosti termičkog koeficienta veće od 15% označavaju karakteristike maritimne klime u kojima su toplotni uslovi povoljniji. Vrednosti manje od 15% sve do negativnih vrednosti označavaju karakteristike kontinentalne klime.

Agroinfo.rs/Izvor: ing. poljoprivrede Dragoljub Glišić, PSSS Mladenovac; dipl. ing. Dejan Jocić, PSSS Jagodina

Zimsko mirovanje vinove loze i obezbeđivanje neophodnih uslova

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Ministarstvo poljoprivrede sa Upravom agrarna plaćanja raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina u 2022. godini. Za ove namene je opredeljeno 41 milion dinara.

Na Beogradskom sajmu, 25. i 26. februara održaće se sajam vina "Beowine", a prijave za ovaj događaj su u toku.

Danas je sve više žena u svetskom ali u i srpskom vinogradarstvu. Vinograde i podrume nasleđuju od očeva i dedova, ali su se mnoge devojke posle završenog fakulteta vratile na svoja ili nova imanja. Mlade vinogradarke i vinarke ništa ne prepuštaju slučajnosti, imaju novu viziju proizvodnje, plasmana i vinskog stila. U skladu sa trendovima u svetu mnoge prednost daju domaćim sortama grožđa

Kompanija "YANMAR" predstavila je inovaciju u oblasti vinogradarstva, a radi se o robotu za primenu pesticida, koji nudi brojna rešenja i predstavlja budućost ove grane poljoprivrede.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета