Orao je simbol naše države, ali mnogi ne znaju kako se zove ženka orla

Foto:unsplash

Foto:unsplash

U srpskom jeziku postoje mnoge nedoumice, a jedna od njih je upravo ova. Mnoge imenice uglavnom imamo prilike da čujemo samo u muškom rodu.

Ženka orla se zove upravo tako, opisno -  "ženka orla", mada nije neispravno reći ni "orlica" (taj izraz se koristi u narodnoj poeziji). Slična situacija, samo sa suprotnim polom, je i recimo sa hobotnicom - kaže se "mužjak hobotnice". 

Ono što je jako zanimljivo je način na koji ženka orla bira partnera. Ona otkine granu sa drveta ili grma, uzme je u kljun, poleti visoko i kruži tamo-amo po nebu. Obično orlovi prate ženku, a onda ona baci granu i gleda. Mužjak obično uhvate granu koja pada, podigne je visoko i onda je pažljivo kljunom, daje ženki koja je uzima kljunom.

Ženka opet baca granu, a mužjak je opet hvata i vraća joj - i tako nekoliko puta.

Agroinfo.rs/lepotesrbije

Orao je simbol naše države, ali mnogi ne znaju kako se zove ženka orla

Komentari

Type B intercalated cells can be thought of as the base secreting equivalents of type A intercalated cells canadian propecia 84 for assessing renal recovery 4

enterica, Smurf1, and Parkin on M cialis without a doctor's prescription

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Društvo za zaštitu i i proučavanje ptica Srbije objavilo je na svom fejsbuk profilu uznemirujuću vest da je u blizini Bačkog Petrovca ustanovljeno trovanje ptica, a pronađeni su leševi jednog orla belorepana, šest mišara, tri eje močvarice i četiri gavrana.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета