Zanimljive činjenice o kukuruzu koje možda niste znali

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Danas je uz pšenicu i pirinač jedan od tri vodeće poljoprivredne kulture. Jede se pečen i kuvan, kao poslastica, a od njega se proizvode različite prerađevine zbog čega se koristi u farmaceutskoj i hemijskoj industriji, ali i za proizvodnju alkohola i ulja.

Osim kako ga uzgajati, kad vršiti setvu pa žetvu...itd želeli smo da vam ispišemo neke od zanimljivih činjenica o kukuruzu koje će vas iznenaditi, kao što su i nas

1. Američki farmeri su 2019. zasadili 91,7 miliona hektara kukuruza - što je ekvivalentno 69 miliona fudbalskih terena.

2. Kukuruz se često koristi u proizvodnji biorazgradivih materijala za pakovanje.

3. I griz i palenta prave se od mlevenog kukuruza. Palenta je italijansko jelo napravljeno od grubo mlevenog žutog kukuruza i po završetku podseća na rižoto ili kukuruzne pogačice. Griz potiče sa američkog juga, a gotov proizvod više liči na rastresitu kašu.

4. Neki severnoamerički mitovi poreklo kukuruza pripisuju Majci kukuruza , koja hrani izgladnelo pleme kukuruzom - sve dok ne otkriju da ona proizvodi zrna trljajući sopstveno telo, a u tom trenutku je ljudi pogubljuju kao vešticu. Dok je umirala, kukuruzna majka je plemenu davala uputstva za korišćenje njenog leša za obradu prvih useva kukuruza.

5. Kukuruzni smut - nenormalne gljivične izrasline koje pogađaju kukuruz, postaju sve crniji dok ne puknu da oslobode oblak zaraznih spora - mnogi profesionalni kuvari zapravo koriste kao gurmanski sastojak.

6. Tokom poslednjih nekoliko decenija, napredak u poljoprivredi kukuruza rezultirao je znatno višim stabljikama kukuruza. Tamo gde je prosečna stabljika nekada porasla 2 do 3 metra do leta, sada većina kukuruza dostigne osam stopa za isto vreme.

7. Model Henri-a Forda T dizajniran je za pogon na benzin ili kukuruzni etanol.

8.Jedna vrsta kukuruza uzgajanog u Peruu ima zrna toliko velika da se jedu pojedinačno

9. Kukuruzni etanol nastaje hemijskim postupkom koji kukuruzni skrob pretvara u šećer koji se zatim fermentira u alkohol.

10. Zrna kukuruza mogu biti u različitim nijansama i kombinacijama bele, žute, crvene, plave i ljubičaste / crne.

11. Zbog neobične prilagodljivosti semena kukuruza, svaka država u Sjedinjenim Državama ima zemlju sposobnu za uzgoj neke vrste kukuruza, uprkos razlikama u zemljištu i klimi.

12. Naučno ime kukuruza je Zea mais

13. Gotovo sav danas prodati benzin sadrži male količine etanola, koji se u Sjedinjenim Državama pravi gotovo isključivo od kukuruza.

14. Prosečan broj zrna na klasju kukuruza je oko 500.

15. Na svetu postoji 18 nacija čiji stanovnici konzumiraju kukuruz kao primarni izvor hrane - dvanaest u Latinskoj Americi i šest u Africi .

16. Kada je kukuruz prvi put predstavljen Kinezima, nazivali su ga „žitom zapadnih varvara“

17. Pelagra , bolest povezana sa prekomernom konzumacijom kukuruza, pogađala je seljačke zajednice širom Evrope od 17. do 20. veka.

18. Bourbon, viski napravljen od kukuruza, dobio je ime po okrugu u državi Kentucki.

Agroinfo.rs

Zanimljive činjenice o kukuruzu koje možda niste znali

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Meksička salata je veoma zdrava, a njene nutritivne i vitaminske vrednosti zavise od njenog sastava.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета