Ježeve je korisno imati u bašti, zato im obezbediti odgovarajuće uslove

Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Male bodljikave simpatične komšije iz bašte, poznate su kao dobri prijatelji baštovana.

Ježevi su cenjeni zbog toga što se hrane puževima i insektima koji oštećuju biljke. Ježevi nam na prirodan način pomažu da sačuvamo biljke u bašti od puževa i drugih insekata. Da bi smo privukli ježeve u naše bašte i imali koristi od njihovog prisutva, moramo bašte učiniti takvim da se ježevi u njima osećaju prijatno i dobrodošlo. To je laške nego što mislite. Ako ispratite ovih nekoliko jednostavnih koraka, možete očekivati ove drage male bodljikave posetioce za jako kratko vreme. 

OBEZBEDITE DOBAR PRILAZ JEŽEVIMA
Ovo zvuči očigledno, ali ukoliko želite da ježevi posete vašu baštu, morate im dati put do nje. Iako oni mogu savladati neke prepreke, ako je vaša bašta potpuno okružena visokim zidovima ili drvenom ogradom sa nepremostivom šljunkovitom tablom, ova mala stvorenja verovatno neće svratiti u posetu. 

U stvari, smatra se da je ograđivanje bašti čvrstim ogradama doprinelo smanjenju broja ježeva. Oni moraju biti u mogućnosti da traže hranu na velikim prostorima da bi preživeli, a ograničavanje njihovog kretanja može ovo učiniti nemogućim. 

Da biste učinili da se ježevi osećaju dobrodošlima, probajte da ostavite malo slobodnog prostora ispod svoje baštenske kapije ili ograde. Čak iako se ne nadate da će se oni odomaćiti na vašem pragu, razmislite o pravljenju puta koji vodi od jednog do drugog kraja bašte kako bi oni mogli da nesmetano prođu kroz nju.

NAPRAVITE SKROVIŠTE ZA JEŽEVE
Kao i ljudima, ježevima treba krov nad glavom, posebno kada se približava sezona hibernacije ili kad je vreme za novo leglo. Možete samo improvizovati sklonište, a možete i kupiti neko namensko sklonište putem interneta. To je odličan način da malim posetiocima pružite podršku da se tu i zadrže.

Ukoliko se nadate da će oni koristiti posebno napravljen dom koji ste kupili, dobra je ideja da ga postavite u proleće ili leto. Važno je da ježevi imaju dovoljno vremena pred početak sezone hibernacije (kraj jeseni) da se na njega naviknu i da ono poprimi miris prirodnog okruženja.

Ježevi takođe mogu da naprave sopstveni dom gde god misle da je zgodno – na primer ispod šupe ili ograde. Ako želite da učinite da vaša bašta izgleda kao primamljivo stanište, pustite travu i “korov” u jednom delu da poraste. Ako dozvolite da par ovakvih zgodnih mesta ostanu neuredna – ježevi će ih obožavati! 

BEZBEDNOST JE NA PRVOM MESTU
Da bi ježevi bili bezbedni u vašoj bašti, budite oprezni prilikom radova u njoj i redovno proveravajte da li ima opasnosti za ježeve.

Kada se predveče i tokom noći isparkiravate ili vozite kroz mesta gde ima ježeva, pazite na njih! Mnogi ježevi stradaju prelazeći puteve. Proverite da li ih ima na parkingu i prilagodite brzinu kako ih ne biste povredili.

Pre neko što premestite kompost ili zapalite vatru za roštilj u svom dvorištu, proverite da li u okolini ima tragova ježeva. Ježevi se često zavlače u gomilice lišća. Zato je dobro da drva i lišće za potpalu pripremite neposredno pre nego što zapalite vatru. Ako baš morate da ovo mesto pripremite ranije, onda pre paljenja vatre obavezno dobro proverite naslage lišća i granja. 

Isto se odnosi na košenje i čišćenje lišća u dvorištu. Pre nego što upalite kosilicu, proverite da li ima sitnih životinja u travi i sklonite ih. Pažljivo rukujte baštenskim grabuljama i uvek prvo proverite da li ima tragova bodljikavih stanara u lišću ili grmlju.

Ježevi uživaju u brčkanju i potrebna im je voda za piće, ali ako imate baštensko jezerce bitno je da napravite izlaz za bodljikave plivače. 

Još jedna velika opasnost za ježeve je otrov. Izbegavajte pesticide, naročito sredstva protiv puževa, jer ishranom, ježevi lako mogu ove otrove uneti u svoj organizam i uginuti. Dobra vest je da, pošto ježevi jedu puževe, njihovo prisustvo će vašu baštu učiniti privlačnijom. Zauzvrat, oni će držati populaciju puževa pod kontrolom, besplatno, za vas.

ČIME NAHRANITI JEŽEVE?
Dobronamerni ljubitelji životinja uglavnom iznesu tanjir sa hlebom i mlekom za divlje ježeve, ali to zapravo može da im naškodi. Ježevi ne tolerišu laktozu, što znači da će im pozliti od mleka. Hleb ne sadrži nikakve hranljive materije koje su njima korisne i teško se vari, tako da i njega treba izbegavati. 

Umesto toga, iznesite posude sa svežom vodom za ježeve. Ako baš želite da ih nahranite, hrana za štence i mačiće iz pet šopa, ili kuvana, neslana, sitno iseckana piletina, može vam poslužiti. Nemojte ovo raditi često, jer ježeve treba da budu sposobni da sami nađu hranu.

Ako pratite ovih nekoliko koraka, napravićete bezbedno okruženje za ove simpatične divlje komšije. A ukoliko imate sreće da uočite nekog od njih, videćete da se vaš trud isplati.

 

 Agroinfo.rs/agrosmart.net

Ježeve je korisno imati u bašti, zato im obezbediti odgovarajuće uslove

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jun je, po pravilu, topliji i sunčaniji od maja, junske kiše ne traba da nas iznenađuju iako je najispravnije jun smatrati prelaznim periodom između proleća i leta ali u pojedinim dielovima Srbije i najkišovitiji u godini.

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris.

Oktobarski dani su rezervisani za radove u vrtu ukoliko želite da narednog proleća i leta vaše okruženje bude u najlepšim bojama cveća i rastinja.

Neke vrste povrća su osetljive na niske temperature. Seme pojedinih vrsta neće da klija. Ovo nisu jedine specifičnosti.

Letnje vreme i jako sunce mogu biti vrlo nezgodni za naše cveće i biljke u vrtu i dvorištu, naročito ako pri njihovoj sadnji nismo obraćali pažnju na kretanje sunca. Međutim, evo nekih korisnih saveta kako da tretirate svoje biljke tako da lakše podnesu tople dane i ispolje sav svoj potencijal.

Iako ih često pamtimo kao vredne i važne za šumu, oni su u ovom slučaju nepoželjni i mogu napraviti veliku štetu u zaštićenom prostoru za uzgajanje biljaka. Vrlo je važno primetiti na vreme pojavu štetočina i rešiti ih se na efikasan način.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета