OKTOBAR U VRTU: Uz ove jesenje radove bašta će vam na proleće biti prepuna cveća

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Oktobarski dani su rezervisani za radove u vrtu ukoliko želite da narednog proleća i leta vaše okruženje bude u najlepšim bojama cveća i rastinja.

Pre svega, u ovom periodu pažnju treba posvetiti pravilnoj nezi travnjaka da bi on naredne sezone bio gust i zdrav. Potrebno je ukloniti sav korov i opalo lišće, izvršiti poslednje košenje za ovu sezonu, a potom obaviti setvu trave na ogolelim mestima kako bi mlade biljke imale dovoljno vremena da izniknu pre zime. Travu koju pokosite sklonite i nemojte ostavljati na travnjaku jer ona zbog nedostatka toplote neće moći da se pretvori u humus.

Prvi mrazevi se mogu javiti već polovinom oktobra, ali ih preduhitrite i ne dozvolite da vam biljke izmrznu. Izvadite iz zemlje svoje cveće i na vreme premestite u toplo kako biste ih sačuvali. Pre unošenja, proverite da li su se na biljkama pojavile biljne vaši, pa uklonite oštećene delove. Previše guste zasade trajnica bi trebalo prorediti, a starije biljke iskopati i razdeliti, pa ih ponovo posaditi.

Jesen - vreme za presađivanje i sadnju novih ruža

Ovaj period je dobar za sadnju novih ruža kako bi mlade biljke stigle da se ukorene pre zime. Osim toga, u oktobru je najbolje saditi živu ogradu i šiblje. Kada je u pitanju tretman već postojećih biljaka, potrebno ih orezati kako bi naredne sezone bile još zdravije i bujnije. Kod ruža odsecite suve i oštećene grane i uklonite precvetale cvetove. Poželjno ih je i zagrnuti kako bi se zaštitile od promrzavanja.

Površine zemljišta na kojima ćete saditi svoje cveće i ukrasno bilje u proleće sada duboko prekopajte i pustite da miruje preko zime kako bi hladnoća uništila štetočine i korov. Ukoliko koristite cvetne lukovice i krtole, njih je najbolje posaditi već sada da bi se ukorenile pre zime. Tako ćete u proleće već imati baštu punu boja i mirisa.

Lukovice sadite na dubinu koja je dvostruko veća od njihovog prečnika. Ako ih posadite previše duboko, biljka neće uspeti da izbije iz zemlje. Zasadite ih na sunčano mesto, u rastresito tlo sa dobrom drenažom, kako ne bi istrulile. Ovaj period koristite i da u zemljište unesete odgovarajuće količine organskih i mineralnih đubriva.

Zasade cveća ogradite kako lukovice ne bi uništile štetočine poput poljskih miševa.

Agroinfo.rs

 

OKTOBAR U VRTU: Uz ove jesenje radove bašta će vam na proleće biti prepuna cveća

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jun je, po pravilu, topliji i sunčaniji od maja, junske kiše ne traba da nas iznenađuju iako je najispravnije jun smatrati prelaznim periodom između proleća i leta ali u pojedinim dielovima Srbije i najkišovitiji u godini.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Proleće je uveliko počelo, a ukoliko još uvek razmišljate koje cvetne vrste bi mogle da vam krase balkon i terasu ove godine, imamo idealne predloge.

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

U Kragujevcu će se od 29. aprila do 1. maja održati sajam hortikulture, najmasovniji do sada.

Međunardoni sajam hortikulture počeo je juče, 7. aprila u Beogradu, a pokrovitelj ove manifestacije je već 14 godina Ministarstvo poljoprivrede.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета