Obuka svih korisnika sredstava za zaštitu bilja biće obavezna od 1. januara

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Izmene Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara 2022. godine predvideće obaveznu obuku svih korisnika sredstava za zaštitu, njihovo sertifikovanje, kao i redovne kontrole opreme koja se koristi pri tretiranju voća i povrća.

Ove novine se pre svega odnose na povećanje nivoa bezbednosti hrane.

Uoči primene novih mera, fondacija Ana i Vlade Divac inicirala je istraživanje na uzorku nešto većem od 1.000 poljoprivrednika u 116 opština u Srbiji, koje je pokazalo da se većina ispitanika snabdeva u poljoprivrednim apotekama. Devedeset odsto njih poznaje propisano vreme između prskanja i branja ploda, ali svega polovina brine o takozvanom driftu, odnosno skretanju kapljica preparata sa tretirane površine. Trećina proizvođača prati listu dozvoljenih supstanci u Evropskoj uniji, manje od trećine koristi zaštitu na radu.

- Ministarstvo poljoprivrede je kroz savetodavne službe pružilo mogućnost usluge licenciranih zaštitara savetodavaca gazdinstvima potpuno besplatno - rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević. Predviđa se da proizvođače i ubuduće obučavaju savetodavci, a uredno vođenje takozvanog dnevnika prskanja biće bonus na subvencije. Ovako bi umesto odomaćenog izraza “bacam đubrivo” mogli da pređemo na nešto preciznije.

- Primera radi, poljoprivrednici mogu da kupe onoliko sredstava koliko su prijavili u svojoj biljnoj proizvodnji – pod površinama i određenim kulturama, i da dobiju tačno potrebnu količinu pesticida, ni manju ni veću, da bi ostvarili pravi efekat i da se ne bi desilo ono što znamo da se često dešava – hajde malo da pojačamo, više da prsnemo, imaćemo bolji rezultat. To ustvari ne samo da zagađuje same proizvode, već često loše utiče i na prinose - kaže Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Kuda sa ambalažom?

- Najveći deo ambalažnog otpada ide kroz komunalni otpad i spaljuje se, a sa najmanjim delom – oko 10 odsto svega, postupa se na pravilan način, odnosno odlaže se do dalje reciklaže - rekao je prof. dr Goran Malidža iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Otpad od pesticida jednako je opasan kao i medicinski. Dok pomešan sa komunalnim smećem tiho preti na nekoj deponiji ili pluta rekom – preporuka poljoprivrednicima je da ambalažu pre odlaganja makar dobro isperu.

Agroinfo.rs/agronews.rs

 

Obuka svih korisnika sredstava za zaštitu bilja biće obavezna od 1. januara

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Portal Prognozno izveštajne službe objavio je da se na području Srbije u zavisnosti od roka setve i primenjenih agrotehičkih mera, usevi uljane repice nalaze u fazi od pet do devet i više listova, a registrovano je i prisustvo štetočina.

Vizuelnim pregledom useva uljane repice na području delovanja RC Požarevac registrovano je prisustvo simptoma suve truleži (Phoma lingam) na pojedinačnim biljkama.

Pravilna primena sredstava za zaštitu bilja predstavvlja vrlo bitan faktor uspešne poljoprivredne proizvodnje. Na žalost, mnogi proizvođači ovu meru ne izvode na pravi način.

Žuta rđa stabla i lista kupine može da prouzrokuje značajne štete, jer dovodi do sušenja mladih izdanaka, a najveće štete prouzrokuje na osetljivim sortama, poput sorte Thornfree.

Iz Prognozno-izveštajne službe naglašavaju da jesenji tretman koštičavog voća počinje tek pošto opadne 70 odsto lišća.

Na području delovanja RC Vranje u voćnim zasadima gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita registrovani su simptomi truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena).

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета