Pojavila se pamukova sovica, neophodna zaštita biljnih vrsta

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS) upozoravaju da se u proteklih nekoliko dana na svetlosnim lovnim lampama i feromonskim klopkama beleže uslovi odraslih jedinki pamukove sovice. Upravo je zbog toga neophodna zaštita biljnih vrsta.

Iako su ulovi za sada niski, vizuelnim pregledom useva se registruje prisustvo jaja pamukove sovice ( lat. Helicoverpa armigera), što je tipično za ponašanje migratornih leptira i dobrih letača, kakva je upravo ova štetočina.

U zavisnosti od lokaliteta, registruje se i do 50% biljaka sa položenim jajima pamukove sovice. Imajući u vidu trend visokih temperatura vazduha, očekuje se povećanje njene brojnosti i štetnosti u narednom periodu.

U ovom momentu najugroženiji su usevi paprike, paradajza, kukuruza šećerca, suncokreta, boranije, kupusa, duvana, pasulja i dr., koji su u različitim fazama intenzivnog porasta, cvetanja i plodonošenja i kao takvi najprivlačniji su za ženke pamukove sovice da polože jaja.

Poseban rizik od šteta postoji u navodnjavanim usevima, jer je za optimalan razvoj prvih larvenih stupnjeva potrebna visoka relativna vlažnost vazduha.

Preporučuje se proizvođačima pomenutih ugroženih useva pregled na prisustvo jaja pamukove sovice.

Ukoliko se registruje njihovo prisustvo, potrebno je primeniti mere zaštite na početku piljenja larvi, kako bi se sprečila oštećenja kako vegetativnih tako i generativnih organa biljaka.

Prema prognoziranim, visokim temperaturama, intenzivno piljenje larvi se očekuje za svega nekoliko dana. Preporuka je primena nekog od registrovanih insekticida, ovicidno-larvicidnog delovanja.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Pojavila se pamukova sovica, neophodna zaštita biljnih vrsta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета