Agrohemijska anliza zemljišta kao osnova za uspešno planiranje proizvodnje

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Utvrđivanjem kvaliteta zemljišta dobijaju se informacije o načinu đubrenja koje treba sprovesti i potrebama za primenu meliorativnih mera za popravku tla

Cilj agrohemijske analize zemljišta je postizanje visokih i stabilnih prinosa uz racionalnu i pravilnu primenu mineralnih đubriva. Na ovaj način  povećava se i ekonomičnost celokupne proizvodnje.
 
"Najveće nacionalno blago jedne države, društva, grada, opštine ili sela predstavlja zemljište. Jedna od mera zaštite i očuvanja hemijskih i bioloških svojstava poljoprivrednog zemljišta i obezbeđenja pravilne upotrebe mineralnih đubriva jeste sistematska kontrola plodnosti zemljišta", navodi stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe u Leskovcu Boban Stanković.

Cilj agrohemijske analize zemljišta je postizanje visokih i stabilnih prinosa uz racionalnu i pravilnu primenu mineralnih đubriva. Postizanje visokih i stabilnih prinos gajenih kultura treba da omogući povratak uloženog i ostvarivanje dobre zarade.

Sistematska kontrola plodnosti zemljišta zasniva se na objektivnim kriterijumima i omogućava planiranje neophodne količine mineralnih đubriva kao i vremena njihove primene. Takođe, sagledava se i neoprhodnost preduizimanju meliorativnih zahvata kao što su: kalcifikacija, fosfatizacija i humizacija. 

Kontrola plodnosti zemljišta podrazumeva merenja različitih parametara, i to: pH vrednost, sadržaj humusa, sadržaj ukupnog azota, sadržaj lakopristupačnog fosfora, sadržaj lakopristupačnog kalijuma i sadržaj kalcijum karbonata.

Analizom zemljišta preko kontrole parametara plodnosti dobija se preporuka o pravilnom đubrenju za naredne četiri godine. To se pre svega odnosi na vrstu i količinu đubriva, kao i na vreme njegove primene. Ova mera dovodi do značajne racionalizacije upotrebe đubriva. Investicija u analizu zemljišta se višestruko isplati, jer se adekvatnom primenom đubriva mogu postiže povećanje prinosa, kao i veći profit.
Najčešći problemi naših zemljišta su nizak nivo humusa, nedostatak fosfora i velika kiselost. U tom slučaju potrebno je sprovesti i meliorativne mere popravke tla kao što su kalcizacija, fosfatizacija i humizacija.

Najzad, veliku grešku predstavlja samoinicijativna primena mera popravke zemljišta bez predhodne analize zemljišta. Na taj način ugrožava se njegova plodnost pa samim tim i prinosi gajenih useva.

 

Izvor:agroklub.rs

Agrohemijska anliza zemljišta kao osnova za uspešno planiranje proizvodnje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U toku je prolećna setva, a iako se primećuje nedostatak vlage u narednom periodu se očekuje da će ovaj deficit biti delimično nadoknađen.

Poljoprivredne proizvođače u Srbiji u startu čeka teška sezona jer su se pojedini troškovi po pitanju setve učetvorostručili. Osim toga, i krajnji proizvodi će biti iskuplji sa čime će se suočiti svi potrošači.

Setva pšenice u Srbiji je obavljena na oko 650.000 hektara što je za nekoliko hiljada više nego lane. Poljoprivrednici su bili motivisani dobrom tržišnom cenom, ali su troškovi setve ujedno bili skuplji za 50 odsto.

Godinama unazad je poljoprivreda naše zemlje sistemski urušavana. Iako imamo izuzetne uslove da izvozimo velike količine hrane, nekome je i dalje u interesu da uvozi proizvode koji se kod nas prodaju po nižim cenama, dok naš seljak, koji isto to proizvodi čak i kvalitetnije, ne može da preživi od svog poštenog rada.

Ukoliko započinjemo neku proizvodnju, izuzetno je važno ispitati kiselost zemljišta jer ona umnogome utiče na rast, razviće i plodonošenje određene kulture.

Sve je više različitih izuma u poljoprivredi koji su namenjeni lakšem obavljanju različitih operacija uz veći učinak. Oni predstavljaju budućnost ove privredne grane i sve više zamenjuju ljudsku radnu snagu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета