Završena setva pšenice u Srbiji, površine veće nego prošle godine

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Setva pšenice u Srbiji je obavljena na oko 650.000 hektara što je za nekoliko hiljada više nego lane. Poljoprivrednici su bili motivisani dobrom tržišnom cenom, ali su troškovi setve ujedno bili skuplji za 50 odsto.

Direktorka Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” Sunčica Savović rekla je za Betu da su roizvođači sredinom novembra prošle godine prodavali pšenicu po ceni od 23 do 23,60 dinara za kilogram sa porezom na dodatu vrednost (PDV), a da ovih dana kilogram košta od 32 do 34 dinara, što je uticalo da povećaju setvene površine.

– Setva pšenice je ove godine bila skuplja za 50%, za toliko je bilo skuplje seme, a NPK đubrivo za čak 140% – rekla je Savović.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić kazao je da je visoka cena pšenice bila razlog da se pšenicom zaseje nekoliko hiljada hektara više, ali da je setva bila znatno skuplja i da je veoma neizvesno da li će se visoka cena pšenice održati i naredne godine kad stigne za žetvu i omogućiti da nešto i zarade.

– Ove godine je bilo skuplje seme, gorivo, mineralno đubrivo, rezervni delovi, pa smo sve što smo zaradili jesenas potrošili. Veliko je pitanje da li će cena ostati visoka do naredne godine kada ova pšenica stigne na rod. Ostaje jedino da se nadamo da cena pšenice neće padati i da će bar minimalna zarada preteći ovogodišnje troškove – rekao je Jakšić.

On je ukazao da je ove godine veliki problem nestašica mineralnog đubriva i da ga oko 30% poljoprivrednika nije ni koristilo, a još veći procenat ni adekvatno đubrivo za jesenju setvu, jer nisu mogli da ga nađu na tržištu ili nisu mogli da ga plate.

Poljoprivrednici su zbog nestašice azotnog đubriva na tržištu za prolećnu prihranu pšenice i drugih jesenjih useva pre nekoliko dana najavili protest za 25. novembar, ali je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović obećao da će država pomoći i najavio da će u ponedeljak, 29. novembra na sastanku sa poljoprivrednicima u Požarevcu saopštiti na koji način će se rešiti taj problem.

Ukoliko se pšenica ne prihrani mineralnim đubrivom prinosi, prema rečima poljoprivrednih proizvođača, mogu biti prepolovljeni.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Završena setva pšenice u Srbiji, površine veće nego prošle godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета