Završena setva pšenice u Srbiji, površine veće nego prošle godine

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Setva pšenice u Srbiji je obavljena na oko 650.000 hektara što je za nekoliko hiljada više nego lane. Poljoprivrednici su bili motivisani dobrom tržišnom cenom, ali su troškovi setve ujedno bili skuplji za 50 odsto.

Direktorka Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” Sunčica Savović rekla je za Betu da su roizvođači sredinom novembra prošle godine prodavali pšenicu po ceni od 23 do 23,60 dinara za kilogram sa porezom na dodatu vrednost (PDV), a da ovih dana kilogram košta od 32 do 34 dinara, što je uticalo da povećaju setvene površine.

– Setva pšenice je ove godine bila skuplja za 50%, za toliko je bilo skuplje seme, a NPK đubrivo za čak 140% – rekla je Savović.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić kazao je da je visoka cena pšenice bila razlog da se pšenicom zaseje nekoliko hiljada hektara više, ali da je setva bila znatno skuplja i da je veoma neizvesno da li će se visoka cena pšenice održati i naredne godine kad stigne za žetvu i omogućiti da nešto i zarade.

– Ove godine je bilo skuplje seme, gorivo, mineralno đubrivo, rezervni delovi, pa smo sve što smo zaradili jesenas potrošili. Veliko je pitanje da li će cena ostati visoka do naredne godine kada ova pšenica stigne na rod. Ostaje jedino da se nadamo da cena pšenice neće padati i da će bar minimalna zarada preteći ovogodišnje troškove – rekao je Jakšić.

On je ukazao da je ove godine veliki problem nestašica mineralnog đubriva i da ga oko 30% poljoprivrednika nije ni koristilo, a još veći procenat ni adekvatno đubrivo za jesenju setvu, jer nisu mogli da ga nađu na tržištu ili nisu mogli da ga plate.

Poljoprivrednici su zbog nestašice azotnog đubriva na tržištu za prolećnu prihranu pšenice i drugih jesenjih useva pre nekoliko dana najavili protest za 25. novembar, ali je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović obećao da će država pomoći i najavio da će u ponedeljak, 29. novembra na sastanku sa poljoprivrednicima u Požarevcu saopštiti na koji način će se rešiti taj problem.

Ukoliko se pšenica ne prihrani mineralnim đubrivom prinosi, prema rečima poljoprivrednih proizvođača, mogu biti prepolovljeni.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Završena setva pšenice u Srbiji, površine veće nego prošle godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević izjavio je na otvaranju 17. Zimskog seminara farmera da Ministarstvo poljoprivrede realizuje 40 vrsta podsticaja u okviru nacionalnih mera.

Sneg koji je u prethodnom periodu padao na teritoriji cele Srbije pogodovao je usevima pšenice, a da bi prinosi bili optimalni, neophodna je i adekvatna prihrana. Sve to dolazi u momentu kada su cene đubriva na tržištu previsoke, tvrde stručnjaci.

Sneg koji je prethodnih dana padao širom naše zemlje pogoduje poljoprivrednim usevima. Pšenica koja je posejana u optimalnom roku je "dobro ušla u zimu".

Poljoprivrednici po obećanju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića očekuju da mineralno đubrivo urea dobiju do 18. januara po dogovorenoj ceni od oko 80 dinara po kilogramu, inače će se organizovati protesti, najavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika ”Stig“ Nedeljko Savić.

Sve je spremno za drugi krug licitacije državnog zemljišta u Pančevu gde je u ponudi 643 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Prethodna godina za agrar je bila vrlo specifična. Pojedine kulture su slabije rađale zbog sušnog perioda, dok su druge beležile rekorde. Cene hrane su porasle, a zarada od prodaje na inostranom tržištu porasla.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета