Da li je u Srbiji moguće živeti od poljoprivrede?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Godinama unazad je poljoprivreda naše zemlje sistemski urušavana. Iako imamo izuzetne uslove da izvozimo velike količine hrane, nekome je i dalje u interesu da uvozi proizvode koji se kod nas prodaju po nižim cenama, dok naš seljak, koji isto to proizvodi čak i kvalitetnije, ne može da preživi od svog poštenog rada.

- Od svih muka i nedaća koje nam je ovaj kriminalizovani režim pričinio, sigurno jedna od najvećih je to što danas, prosečan poljoprivrednik u Srbiji ne može da živi ni od zemljoradnje, ni od govedarstva ni od voćarstva. Zato je naš plan da najpre sklonimo nepodobnu vlast, a zatim uspostavimo zdrav sistem u kome poljoprivreda neće biti igra na sreću u rukama bahatog ministra - poručio je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović prilikom posete Zaječarskom okrugu, gde je razgovarao sa domaćinima sela u okolini Knjaževca.

- Zastarela mehanizacija koja bitno a negativno utiče na proces proizvodnje, otkupne cene za koje se ne zna kolike će biti dok vlast ne izračuna koliko je njoj potrebno, otete subvencije, prilazni putevi koji podsećaju na kameno doba, opustele kuće... To je danas poljoprivreda ove zemlje, koja bezmalo može da hrani čitav region i veći deo Evrope. Zato i juče i danas i sutra radimo na tome da zaustavimo dalje propadanje i započnemo da popravljamo i gradimo iznova - poručio je Bulatović meštanima sela Minićevo.

- Ono što svi mi koji se bavimo poljoprivredom u ovoj zemlji moramo da zapamtimo jeste upravo ovo što proživljavamo sada i da nikada više ne dozvolimo ni jednoj vlasti da nam se desi da mi i naše porodice ne možemo da živimo dostojanstveno od poljoprivrede i da ova zemlja uvozi svinjetinu, voće i povrće a da naša sela, štale i oranice ostaju puste - zaključio je Bulatović.

Agroinfo.rs/direktno.rs

 

Da li je u Srbiji moguće živeti od poljoprivrede?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od prvih delatnosti kojom je čovek počeo da se bavi je poljoprivredna proizvodnja.

Spletom različitih okolnosti nastala je takozvana Republika krava na ostrvu Čirikov u zalivu Aljaske, gde oko dve hiljade goveda slobodno tumara bez ljudskog nadzora.

Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

U nekom selu živeli su čovek i žena, čovek na njivi, a žena radila u kući. Čovek bi odmah, čim bi dan osvanuo, uhvatio volove i otišao u polje orati, a žena bi ostala kod kuće radeći, te bi mu uvek donela ručak na njivu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета