ZA OVAJ POSAO DNEVNICA IDE DO 50 EVRA, A NEMA KO DA RADI: Gazda daje hranu i smeštaj

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Malinari u Srbiji su se prošle godine suočili da manjkom radne snage na domaćem tržištu, a mnogi od njih već sada strahuju da će se i ovogodišnje slutnje obistiniti. Naime, dnevnica za berače ide i preko 50 evra za dan, a ukoliko gazda daje hranu i smeštaj, onda je u dogovoru sa radnikom nešto manja.

Podsetimo, s obziorm na to da je prošle godine bio primetan manjak domaće radne snage kao moguće rešenje za uzgajivače navodila se mogućnost upošljavanja radnika iz Istočne Evrope, ali i iz Azije, koji su u Srbiji već angažovani na drugim sezonskim poslovima.

Malinari su saglasni sa tim da berba malina nije lak, ali je dobro plaćen posao. Malinar Vladan Rajaković rekao je da će ove godine prinos biti dosta bolji. 

- Sneg, srećom, nije naštetio ovogodišnjem rodu. Uglavnom, moje maline su plaćene, znam iz drugih izvora da neki imaju tih problema. Ove godine prvi put možda ulazim u problem jer ću morati da imam radnike, dosad sam brao sa ukućanima.

Problem može da bude u ceni koju nagađamo da će biti 200-300 dinara, pa ne znam kako ću se uklopiti s radnicima. Još nisam pokušavao da ih tražim. Bilo je teško naći ih iako je dnevnica bila i do 5.000 dinara, mnogima je deo roda propao u nedostatku radne snage - požalio se Rajaković.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

ZA OVAJ POSAO DNEVNICA IDE DO 50 EVRA, A NEMA KO DA RADI: Gazda daje hranu i smeštaj

Komentari

  • Od Ivan
  • 2023-05-02 11:54:52

Neophodno je angažovati automatizovane berače malina. Ima nekoliko domaćih modela. Bolji i brži kvalitet i način berbe. Samo tako se može ovaj problem rešiti. Čudi me da zadruge ne konkurišu za takve mašine?

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sezonski poslovi krenuli su uveliko, te su oglasi u kojima se traže radnici sve aktivniji. Upravo je jedan takav oglas osvanuo na internetu, a iako je dnevnica 6.000 dinara, komentari osude su se samo nizali.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Proizvođači malina se nadaju da će cena za kilogram ove godine biti najmanje 600 dinara, dok se očekuje da poskupe i dnevnice berača "crvenog zlata".

Maline su dobar izvor vitamina C, vlakana i, iako slatki, zauzimaju nisko mesto na glikemijskom indeksu - što ih čini izvrsnim izborom za one koji prate nivo šećera u krvi. Sve to na stranu, jednostavno su ukusne.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета