Kriza nije zaobišla ni živinarstvo: Problem sa plasmanom, poskupela hrana i energenti

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Koronavirus je doneo brojne probleme na svim nivoima. Kriza prati i živinarstvo, a naročito se javljaju problemi kod plasmana konzumnih jaja. Osim toga, hrana za živinu je znatno poskupela, kao i energenti.

O problemima u ovom sektoru govorio je direktor Poslovne zajednice za živinarstvo Rade Škorić.

- Potrošnja živina i konzumnih jaja se jako reflkektovala na stanje u živinarstvu tokom pandemije - rekao je Škorić. Uz to se desio značajan rast cena sirovina za stočnu hranu i najavljeni izuzetan rast cena svih vidova energije, ambalaže, transporta i pitanje je koliko ko će od živinara moći da izdrži. Tržišna cena konzumnih jaja je pak niža ne pre godinu i po dana. Jer nema mogućnosti da se cena poveća, nema ko da ih tako kupi a nema ni izvoza.

Živinari nemaju novca da ulože u proizvodnju uz ispunjenje svih standarda koje zahteva međunarodna zajednica a nemaju ni tržište. Kad se sve to i bude rešilo, imaćemo sukob sa nekonkrentnom proizvodnjom zbog zabrane GMO soje i upotrebe žitarica kod nas (a razlika u ceni koštanja je za 40 odsto u korsit onih zemalja koje ne zabranjuju).

Nakon posla koji država treba da obavi na usaglašavanju zakonodavstva sa EU, dolazimo do audit farmi koje treba da prevaziđu probleme koje imaju da bi izašle na tržište EU a dobrobit životinja je samo jedan od njih. Većina farmi, naime treba da zameni opremu (kaveze) u roku od dve godine koliko nam je još ostalo vremena za prilagođavanje.

Udruživanje u živinartsvu ne postoji. U Srbiji ima farmi za proizvodnju konzumnih jaja ima 1073, broj objekata za uzgoj brojlera je 1672 i 94 objekta za klanje živine te je udruživanje i hipotetički nemoguće.

Ostaje mogućnost da se manji proizvođači udruže po pitanju propisa i zajedničkom nabavke opreme i ambalaže, zajedničkim magacinima i u sistemu trgovine prema velikim proizvođačima.

Agroinfo.rs/rtv.rs

Kriza nije zaobišla ni živinarstvo: Problem sa plasmanom, poskupela hrana i energenti

Komentari

Of course, doctors point out that the majority of the estimated 30 of obese women in the U cialis Levin D, Golding B, Strome SE, Sauna ZE

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednike u Srbiji ovih dana, uz žegu i očigledno sušnu sezonu, muči i nabavka veštačkog đubriva za jesenju setvu. Izvesno je da cene neće pasti, a naročito zabrinjava to što im je prošle godine za tonu veštaka trebalo oko 45.000, a sada ih to košta i do 145.000 dinara.

Vlasti u Mađarskoj ubile su više od 91.000 pataka nakon što su objavile izbijanje teškog virusa ptičjeg gripa (H5N1) na farmi u blizini rumunske granice, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bi ova zemlja mogla da izgubi desetine miliona tona žitarica zbog ruske blokade njenih crnomorskih luka, što bi izazvalo prehrambenu krizu koja će pogoditi Evropu, Aziju, Afriku.

Ptičiji grip hara Evropom, a u Francuskoj je od novembra prošle godine uništeno više od 13 miliona komada živine zbog ove pošasti.

Situacija u Ukrajini dovela je do poremećaja na svim nivoima. Cene energenata i poljoprivrednih proizvoda divljaju, a situaciju dodatno komplikuje i novi paket sankcija EU Belorusiji.

Na svetskom nivou cene hrane su u februaru porasle za 20 odsto i to najviše bog rasta cena biljnih ulja i mlečnih proizvoda, javlja FAO.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета