MALAJSKI BORAC: najviša rasa kokoši, opasnog izgleda!

Foto:Printscreen

Foto:Printscreen

Jedna je od najviših rasa pilića, a može biti visoka preko 90 cm. Izgled mu odaje važnost i zrelost uz dužno poštovanje.

Malajski borac ima široko i puno telo, četvrtasta i visoko noseća ramena, vrlo jake i snažne noge i veoma mišićave butke, pa u celokupnosti izgleda jako. Vrat mu je dug, u nazad povijen, oblika luka, sa malo perja. Na dugo i široko sedlo nastavljaju se leđa gde se javlja drugi luk. Treći luk pravi uzan, osrednje dužine rep. Sva tri luka prave takozvani "trougao", pa kad se pogleda sa strane on samo tako mora da izgleda. 

Kokoška nema tako uspravno držanje kao petao i niža je. Tipična glava Malaiena pokazuje sledeće atribute: nije predugačka, ali je široka; jake lučno izražene obrve; oči biserno crne do žućkaste boje; jak kriv kljun; kresta u obliku oraha; jako izražena vratna kresta sa malim okruglim izraslinama; go, crven vrat; ušne minđuše male i crvene. Opšte gledano izgleda kao ptica grabljivica ili neka opasno besna ptica. Boja nogu je tamno žuta, nokti na nogama su jaki, dugi i oštro povijeni.

Od šest dozvoljenih boja, boja žita je najrasprostranjenija. Petlova glava, vrat i perje na sedlu je zlatno braon boje. Rameni prekrivač je crvene boje. Perje na krilima koje služi za let je braon boje kao i spoljna pera na krilima. Ostalo perje je sjajno zeleno-crne boje. Kokoška boje žita, ima idealnu boju hleba do crvenkasto-žute boje po celom telu bez tamnih boja. Samo u predelu glave i vrata ima crne pramenove. Prednji deo vrata i prsa je mat žute boje. Zadnji deo tela je boje rđe. Braonkasto- biberaste boje su krajevi pera za let, a krajevi repa su crni. Boja divljači je dozvoljena od 1994 godine.

Težina: Petao 3,5 - 4,5kg        Kokoška 2,5 – 3,5kg         

Izvor:standardzivinesrbija

MALAJSKI BORAC: najviša rasa kokoši, opasnog izgleda!

Komentari

  • Od Đura
  • 2021-02-19 14:04:51

Na slici je Samo (shamo) Malajski borac ima drugačiji stas i izgled glave. ?

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedan stariji par iz Nemačke itužio je svoje komšije sudu zbog veoma aktivnog petla koji kukuriče oko 200 puta dnevno, što im onemogućava odmor.

Ptičiji grip hara Evropom, a u Francuskoj je od novembra prošle godine uništeno više od 13 miliona komada živine zbog ove pošasti.

Koronavirus je doneo brojne probleme na svim nivoima. Kriza prati i živinarstvo, a naročito se javljaju problemi kod plasmana konzumnih jaja. Osim toga, hrana za živinu je znatno poskupela, kao i energenti.

Virus avijarne influence (pottipa H5N8) čije je prisustvo potvrđeno kod uginulih labudova na području Beograda ne prenosi se sa zaraženih ptica na ljude, ali se može preneti na domaću živinu i prouzrokovati velike ekonomske štete.

Dok evropske zemlje uveliko donose zakone kojima će se u potpunosti zabraniti kavezni uzgoj kokošaka nosilja, sprski farmeri ne znaju kakve im propise država priprema. U slučaju da i naša zemlja usvoji EU praksu, živinari će morati da pređu na druge sisteme ili će pak stavljati katance na farme.

Narod je kukurikanju petla pridavao poseban značaj. Po tome je petao i dobio ime: reč „petao“, „pevac“ ili „oroz“ potiče od turske reči

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета