Товни голубови - посао за сваког

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Голубарство као хоби или као бизнис, свакако повећава квалитет живота голубара, било да га духовно оплемењује, растерећује или му доноси жељени профит. Голубарством могу да се баве особе оба пола, без обзира на старост. Разноликост раса пружа практично неограничене могућности избора.

Голубарство као посао, као допунска делатност или као искључива самостална делатност може да пружи довољно зараде.

Предности су вишеструке:

1) Адаптација већ постојећих нуспросторија, шупа, стаја, таванских простора, што не захтева скупа улагања.

2) Голубови сами отхране голупчиће до кланичне тежине за свега 28-30 дана (1 голупче у просеку је тешко 750 г).

3) У једној календарској години један пар голубова може да дâ 18 до 20 голупчића за клање.

4) Изражена раностасност - голубови излежени у пролеће, улазе у приплод у јесен исте године, односно са 6 до 8 месеци старости.

5) Исхрана се може организовати зрнастом храном обзиром да су голубови гранивори (они који једу зрневље) што у многоме олакшава посао, а и штеди се у енергији (нема млевења зрна).

6) Нема тешког физичког рада, а сам рад износи пар сати дневно (храњење, напајање, преглед голубова, чишћење).

7) Голубарством могу да се баве деца, старије особе, лако хендикепиране особе, мушкарци и жене.

8) Рад се одвија код куће, те су огромне уштеде одласка и враћања са посла (уз све што то обухвата - гориво, аутомобил или аутобуска карта, одећа, обућа, оброци, време проведено на путу итд.).

9) Голубар сâм организује своје време, те ради у току дана када му то највише одговара.

10) Производи се дијетално и лековито голубије месо врхунског квалитета, које је тражено од стране болница и високонаплативо на тржишту.

11) Научно је доказано да је голубарство делатност која умирује, смирује, па се у САД користи држање голубова и у терапијске сврхе, код болесника са психичким проблемима.

12) Голубарство као едукативна мера: учи децу да нешто корисно раде; учи их да стичу одговорност; учи их да стичу радне навике; учи их односу према птицама - голубовима; даје сазнања о животињама, природи, животу уопште. Голубари често напомињу - голубарство оплемењује душу.


Предности гајења голубова су заиста вишеструке.

Да бисмо могли да започнемо ову производњу као допунску делатност препоручујемо држање бар 200 пари голубова. Чак, иако имате само 10 пари голубова, изненадићете се колико ћете имати голубијег меса за потребе сопствене породице.

За један пар товних голубова вам је потребно 0,45 м2 затвореног простора - голубарника и 0,45 м2 жичаног испуста - волијера, што укупно чини површину од 0,90 м2 по пару голубова. Грубо рачунајући, за један пар голубова треба обезбедити око 1 м3 укупног простора.

За гајење препоручујемо вам товне расе или расне хибриде код којих је селекција ишла у правцу плодности, прираста и квалитета меса.

 

Привредни голубови

У привредне голубове или товне расе спадају џиновске расе голубова и голубови кокошари.

а) Од џиновских раса голубова споменућемо: римског голуба, кобуршког шевастог, голуба штрасера, пољског лукс голуба, немачког изложбеног голуба, мађарског домаћег голуба, америчког џиновског писмоношу, француског монден голуба, америчког тексан голуба и италијанског сотобанка голуба.

б) Од раса голубова кокошара споменућемо: америчког краљевског голуба кинга, кокошасто-шареног голуба, флорентинског голуба, малтешког голуба, француског карно голуба и мађарског пилићастог голуба - чирке.

Заједничко за све привредне, товне расе голубова је да селекција иде у правцу узгоја мирних, плодних, ранозрелих и меснатих голубова.

 

Трошкови подизања фарме - исплативост и зарада

 

Код подизања фарми голубова и животиња уопште, постоје одређени начини производње:

- конвенционална, индустријска производња;

- неконвенционална, еколошка, биолошка, „зелена” производња.

 

Затим, постоје производње према обиму, степену организације и намени:

А) ДОПУНСКА ДЕЛАТНОСТ (30 до 200 пари голубова)

Б) КООПЕРАТИВНА, УДРУЖЕНА ДЕЛАТНОСТ (200 до 400 пари голубова)

В) САМОСТАЛНА ДЕЛАТНОСТ (најмање 400 пари голубова)

Г) ИЗВОЗНИ ПРОГРАМ (најмање 2.000 пари голубова)

За почетно формирање фарме од 200 пари голубова треба уложити око 3.340,00 €, уколико све купујемо и уколико правимо нов голубарник. Трошкови могу бити значајно смањени уколико адаптирамо постојеће таване, шупе, стаје, нуспросторије, уколико сами правимо фахове, кавезе за лежење, уколико сами правимо гипсана гнезда, хранилице. У току гајења трошкови се смањују уколико сâм голубар са породицом ради на сопственој фарми, уколико сам прави мешавину зрнасте хране, уколико део хране производи на својој њиви. Нормално, голубар може да почне и са мањим бројем голубова у репродукцији, па постепено да повећава број.

За производњу 1 кг живих голупчића, утрошак хране је са 5 кг пао на свега 2,5-2,3 кг хране за кг прираста.

Од једног пара голубова добијамо годишње 8 до 16 голупчића, а у одличним условима и до 22 голупчета. Уколико 200 пари даје око 320 голупчића по турнусу, тада годишња производња износи око 2.240 голупчића, 1.680 кг живих голупчића за клање или око 1.226 кг голубијег меса.

Према садашњој откупној цени у ЕУ:

- живи голупчићи се откупљују по 5,00-6,00 € /кг франко фарма

- голубије месо се откупљује по цени од 7,00-9,00 € /кг.

Уколико продамо живе голупчиће по цени од 3,00 € за 1 кг, тада добијамо 5.040,00 €, а зарада износи око 2.520,00 €, односно око 210,00 € месечно.

 

За подизање фарме голубова предлажу се линије расних хибрида створене првенствено од ТЕКСАН голубова:

- СУПЕР НОВА КАЛЕДОНИЈА

- КАЛИФОРНИЈСКИ ДВОПРСИ

- ХАБЕЛОВИ АУТОСЕКС

Један пар младих голубова наведених расних хибрида, из увоза, стаје око 40,00 евра, са урачунатим трошковима транспорта и осигурања.

Размислите!!!

Голубарство је интересантна, занимљива, умирујућа, профитабилна делатност, коју можете започети на селу, приградском насељу, па чак и у граду.

stočarstvo.com

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

За производњу пилећег меса могу се користити различите расе и хибриди.

Месо које је са мање масти је тражено од потрошача, а прави избор је месо ћурке, чији узгој је захтеван, али исплати се. Све више се обраћа пажња квалитету хране коју користимо.

Кљуцање перја, које често може да прерасте и у канибализам, представља значајан проблем у одгоју лаких носиља за производњу конзумних јаја. Тај проблем се појављује у свим системима, а у последње време је значајан код кокоши које се држе у подном систему.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета