NESVAKIDAŠNJA 'KUPUSARA': Rakija koja je oduševila sve koji su je probali!

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Srbija je poznata po rakiji koja se može dobiti od različitih vrsta voća. Međutim, da li znate da ona može da se napravi i od kupusa? Upravo je jednu takvu rakiju pre nekoliko godina napravio Stanimir Minić iz Donje Trepče.

Rakija od kupusa, takozvana "kupusara" je nesvakidašnja i jedinstvena rakija koja dolazi iz okoline Čačka. Stanimir Minić proizvodi preko 30 vrsta voćnih rakija. Višestruki je šampion kvaliteta i devet puta zaredom je pobedio sam sebe, a želja mu je da podstakne mlade da se bave proizvodnjom ovog nacionalnog pića.

Minić je još tada objasnio da voće mora biti odličnog kvaliteta kako bi se proizvela kvalitetna rakija, ali da je potrebno i mnogo talenta i ljubavi. Iako smo do sada slušali o različitim vrstama voćnih rakija, Stanimir ih pravi i od povrća. Za neobičnu "kupusaru" potreban je poseban kupus sa licencom, odnosno čuveni futoški kupus. Prvu kupusovaču je ispekao 2010. godine  u znak poštovanja i druženja sa prijateljima iz Futoga.

- Ta flaša se čuva kao raritet, jedina rakija od kupusa iz Futoga na planeti. Ideja je bila zajednička, a sve je krenulo iz Mrčajevaca. Tamo sam u društvu sa Miroljubom Jankovićem i Urošem Puačom iz Futoga pojeo najslađi "slatki kupus" u životu. Naravno, futoški - rekao je tada Stanimir, a prenele Novosti.

Svi koji su ovu rakiju probali tvrde da ništa originalnije nisu probali. Proces destilacije je klasičan, ali se od 150 litara komine dobije svega dva litra rakije za piće. Na kraju, svu rakiju od kupusa koju proizvede, Minić ne prodaje, već poklanja prijateljima. Ona je takođe objašnjasnio da u svojoj kolekciji ima rakije od neprskane kruške takiša, mušmula, brusnice, šumske jagode, trnjina, maline, ribizle, drenjina, borovnice, dinje.

Brojne nagrade kao dokaz kvaliteta

Stanimir Minić je od 2005. do 2016. godine uzastopno nagrađivan titulama šampiona i tako postao jedan od najboljih proizvođača u Srbiji. Poslednja ocenjena rakija osvojila je 19,43 bodova čime je sam sebi postavio novi zadatak. Zlatna medalja dobija se za 18, a velika zlatna za više od 18,5 bodova. Za više od 19 bodova dobija se takozvana "Ajkula", čime piće stiče aukcijsku vrednost.

Minić još objašnjava da svoju rakiju od kupusa ne daje na ocenjivanje, jer nema konkurenciju. Niko je ne pravi i onda po pravilu ne može da se takmiči. Svoje rakije peče uz male tajne, ne koristi šećere, a brojni evropski stručnjaci su ostali u čudu probajući ova pića vrhunskog kvaliteta.

Agroinfo.rs

 

 

NESVAKIDAŠNJA 'KUPUSARA': Rakija koja je oduševila sve koji su je probali!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Da li je ispravno ako pijemo alkohol iz tuđe čaše misleći da na taj način ne prenosimo viruse i bakterije? U nastavku pronađite odgovor da li je i koliko alkohol pogodan za "unutrašnju dezinfekciju".

Drugi šumadijski festival rakije održaće se 11. decembra, a domaćin je grad Kragujevac. Predstaviće se proizvođači iz cele zemlje, a za najbolje su obezbeđene i nagrade.

Britanski mediji preneli su da je jedan bračni par na poljoprivrednom zemljištu pronašao predmet od zlata koji bi mogao da vredi preko 130.000 dolara.

Srbija je prepoznala značaj proizvodnje rakije, a u prilog tome govori i činjenica da proizvodnja iz godine u godinu stalno raste.

Klimatske promene predstavljaju globalni problem koji se neosporno odražava na kvalitet života. Iako su velike industrije odgovorne za borbu protiv ovog procesa i mi kao pojedinci možemo da utičemo na njegovo ublažavanje.

Naučna istraživanja su nedavno potvrdila da postoji razlog zbog kog deca ne vole brokoli. Zbog toga bi možda trebalo da prestanemo da ih teramo da jedu ovo povrće.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета