ZOROM SE RANILO, MNOGO SE RADILO, ALI UVEK JE VESELO BILO

unsplash

unsplash

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Okopavanje kukuruza i pasulja od izbijanja izdanaka do dostizanja cveta u kojem korov i trava nisu mogli nauditi njihovom daljnjem rastu i sazrijevanju, najčešće se obavljalo u nekoliko navrata, u narodu poznatijem kao:  okopavanje u prvu i drugu ruku, a ponekad je bilo neophodno i okopavanje u treću ruku (ovisno o godini).


Pre okopavanja nužno je bilo obaviti neke predradnje kako bi alat (motike) za obavljanje ovih vrsta delatnosti bile u potpunposti spremne.
Domaćin je kalio(očvrsnuo), klepao(ispravljao) i oštrio "motike"  pa ih stavljao na vrhove dvrenih motki- držače.


Kopači, čiji broj je zavisio od veličine parcele zasejane kukuruzom, zorom su ranili, a predveče, po zalasku sunca, se vraćali sa njiva u svoje domove.

Agroinfo

ZOROM SE RANILO, MNOGO SE RADILO, ALI UVEK JE VESELO BILO

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Meksička salata je veoma zdrava, a njene nutritivne i vitaminske vrednosti zavise od njenog sastava.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Na robno-berzanskom tržištu, cene primarnih poljoprivrednih proizvoda su zadržale visok cenovni nivo i imale su tendenciju rasta, a najizraženiji je bio kod pšenice – 6,08%, saopšteno je iz novosadske Produktne berza.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета