Simbol života i zdravlja: Nezaobilazno drvo za svako dvorište

pixabay.rs

pixabay.rs

U našem narodu duboko je ukorenjeno poštovanje prema biljkama, smatrajući ih nosiocima moći i tradicije iz prošlih vremena.

Jedna od često citiranih verovanja jeste da na krov kuće treba staviti čuvarkuću, ili peruniku, kako bi zaštitili dom od udara groma.

Tradicionalno verovanje sugeriše da nije preporučljivo saditi bagrem blizu kuće, pa je zanimljivo saznati da je bagrem nekada bio poznat i kao "nerod". Takođe, bagrem se ne preporučuje kalemiti.

Ukoliko se susretnete s osušenim drvetom ili korenjem koje ugrožava temelje kuće, prema verovanjima, vreme je za redizajniranje dvorišta i sadnju biljaka koje su naši preci smatrali posebno poštovanim. Prva preporuka je sadnja drveća i žbunja, a zatim i cveća. Hrast lužnjak se često navodi kao najlepši ukras za dvorište, s obzirom na njegovu lepo razgranatu krošnju koja pruža gustu hladovinu. Ovom hrastu prija i blizina vode.

Lipa je bila sveto drvo za Slovene zbog lekovitih svojstava njenih cvetova. Ova vrsta drveta pruža dobru pašu za pčele, a lipov ugalj se koristi za prečišćavanje vode. Lipa se preporučuje saditi sa strane, blizu, ali ne iznad mesta za sedenje. 

Vrba je nekada nazivana "Mirko" tokom perioda kažnjavanja dece, dok se grančicama vrbe tradicionalno udaraju deca na Mladence, Lazarevu subotu i Cveti uz reči "rasti kao vrba". Kora vrbe smatra se lekovitom za prehladu.

Glog, otporan žbun, ima bobice koje se beru kada sazru i koriste za pravljenje džemova, čaja i soka. Glog je idealan za oblikovanje žive ograde, a pre sadnje se preporučuje dodavanje kreča u sadnu rupu.

Dren prvo cveta u proleće, a plodove daje u jesen. Ovo drvo se koristi za ukrašavanje kuća tokom Đurđevdana, a smatra se simbolom zdravlja. Deci se tradicionalno daje drenov cvet za Bogojavljenje kako bi ojačala njihova otpornost na bolesti.

Jabuka, omiljeno voće, se ne konzumira pre Petrovdana. Srbi su od davnina kalemljenjem očuvali jabuke, a oni koji to nisu radili, nisu smeli da ih seku. Petrovača, domaća sorta jabuke, karakteriše bujno okruglo stablo, a plodovi sazrevaju u julu. Tradicionalno se gajila šljiva još u staroj postojbini, a najkvalitetnija sorta za sušenje je požegača, koja sadrži najkvalitetnija etarska ulja.

Simbol života i zdravlja: Nezaobilazno drvo za svako dvorište

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pored dekorativnog izgleda i lekovitih plodova, ova biljka ima i veoma kvalitetno drvo. Prema legendi, naši preci su imali tri „magična" drveta: Hrast , Tisu i Dren za koji se veruje da donosi porodici zdravlje i dugovečnost.

Redovno konzumiranje drenjina poboljšava rad jetre i bubrega. Drenjine su bogate vitaminom C i smatra se da ga imaju više nego pomorandže.

Dren (Cornus mas) je vrsta voća u porodici Cornaceae iz južne Evrope i jugozapadne Azije. Poznat je pod nazivima drenjina, bela svibovina, rumeni dren, drenjula, drin, drinika, drinovina, drenić.

Čuvar kuće (Sempervivum) je rod zeljastih sukulentnih biljaka koji sadrži preko 40 vrsta. Biljke imaju listove skupljene u rozetu. Biljke ovoga roda su rasprostranjene u Evropi, istočnoj Aziji i sjevernoj Africi.

У нашем народу се каже “Здрав као дрен” зато користите дрен за здравље – Као биљка спонтане флоре дрен представља генетски потенцијал од огромне важности за селекционе циљеве и оплемењивање гајених биљака.

Дрен, на нашем поднебљу, расте као самоникла врста. Ово листопадно дрво или грм има декоративну улогу, међутим, његови плодови имају велику лековиту и хранљиву вредност.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета