Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Ove specijalne banane su poreklom je iz Assama, istočnih Himalaja, Indije i jugoistočne Azije, ali se može naći i u drugim regionima poput Australije

Musa velutina je vrsta drveća banana iz porodice Musaceae. Može se čak uzgajati u kontrolisanom okruženju kao što je staklenik.

Biljka je zimzelena i dostiže visinu od oko 150 - 240 cm i pokriva širinu od oko 90 - 150 cm. Mali plod banane dugačak je oko 8 cm i ružičaste je nijanse, baršunaste dlake. Smatraju se izdržljivom bananom, koja rano sazreva, cveta u roku od godinu dana. Ali treba vam oko 5-10 godina da biljka dostigne punu visinu.

Biljka se sastoji od vitkih stabljika sa listovima u obliku lopatica i grozdova (cvast) blistavih ružičastih cvetnih listova koji rastu u lučnim klasovima. Na krajevima cvetnih stabljika dolazi ružičasto voće.

Plod je takođe pokriven malim, tankim dlačicama. Samo meso je belo i mekano, slatkastog i pomalo oštrog ukusa. Deblo je tanko i napravljeno od dugih ružičastih peteljki koje su zapravo omotač od velikih listova. Biljka ružičaste banane je zimzelena, a zimi, čak i kada voće i cvetovi opadnu, zeleni listovi ostaju.
Svetlost i temperatura
Ružičaste banane uživaju u kombinaciji punog sunca i delimične senke i preferiraju donekle toplu temperaturu od oko 20 ° - 24 ° C. Cvetaju tokom toplijih meseci, ali ih zimi treba držati u okruženju sa kontrolisanom temperaturom da bi ih zaštitili. Biljka je prilično elastična i dok joj lišće može umreti ako temperature padnu ispod 0 ° C, ponovo će narasti kad klima postane toplija.
Prilično je izdržljiva biljka i može podneti hladno vreme i do -6 ° C.

Pre sadnje, seme bi trebalo idealno da izraste kroz 24-satno namakanje toplom vodom.
Biljku banane treba često zalivati tokom proleća i leta i tretirati tečnim đubrivom mesečno. Ružičaste banane mogu se razmnožavati njihovim semenom ili rizomom. Ružičaste banane se uglavnom sade u vrlo ukrasne svrhe zbog ružičastog voća i cveća. Međutim, voće se takođe može jesti.

Agroinfo.rs

Egzotična i specifična pink banana

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ove biljke čine čuda, nećete verovati na koji način privlaće novac.

Nezahtevna biljka kojoj ne smeta suv vazduh od zagrevanja i jako sunce na prozoru. U svojoj domovini raste na granitnim stenama visine do 60 cm. Pored jakih bodlji, koje podsećaju na kaktus, ima i ovalno zeleno lišće. Tokom zime pojavljuju se beli, žuti ili ružičasto-crveni sitni cvetovi.

Mirođija se kod nas najčešće koristi kao začin. Vrlo je jednostavna za gajenje ne samo u bašti već i u saksiji u kućnim uslovima.

Kada se gaji u bašti, kumkvat može porasti i do dva i po metra, a raširiti se do dva metra. Ako se kumqat gaji u saksiji, biće znatno manji.

Naučite da gajite čili papričice kao profesionalac.

Stiglo je doba godine kada se najviše posvećujemo cveću. Svi bismo voleli da nam sobno cveće izgleda uvek sveže i zdravo, a zemlja je za to najzaslužnija.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета