Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Japanska mušmula ima retku osobinu da cvetanje nastupa u jesen ili ranu zimu dok plodovi sazrevaju u kasnu zimu ili rano proleće.

Plodovi japanske mušmule imaju nizak sadržaj zasićenih masti i natrijuma, a visok sadržaj vitamina A, kalijuma i mangana, kao i dijetetskih vlakana.

Japanska mušmula ili nešpola (lat. Eriobotrya japonica) je drvenasta cvetnica iz porodice ruža, koja vodi poreklo iz jugoistočnog dela središnje Kine.  To je veliki zimzeleni žbun ili malo drvo koje se uzgaja kao voćka zbog svojih žutih ili narandžastih plodova a sadi se i kao ukrasno drvo.

Visina drveta je između 5-10 m ali je češće niže oko 3-4 m. Listovi su nazimenični, prosti, dugi 10-25 cm, tamno zeleni, čvrsti i kožaste teksture, nazubljenog ruba, odole sa gustom baršunastom žuto-smeđom prevlakom. Mlado lišće takođe je prekriveno dlakavom prevlakom koja kasnije spadne.

 Cvetovi su 2 cm u obimu, beli sa 5 latica, skupljeni u cvasti od 3 do 10 cvetova. Cvetovi odišu slatkom, opojnom aromom koja se može osetiti na daljinu.

Plodovi koji se razvijaju u grozdovima su ovalnog, jabučastog ili kruškolikog oblika, dugi 3-5 cm sa glatkom ili dlakavom, žutom, narandžastom ili ponekad rumenom pokožicom. Sočno i aromatično meso je belo, žuto ili narandžasto, slatko, slatko-nakiselo ili kiselo u zavisnosti od sorte. Svaki plod sadrži od 1 do 10 semenih zametaka, obično 3-5. Različiti broj zametaka sazri u velike smeđe semenke. Pokožica ploda iako tanka, može se ručno oguliti kada je plod zreo. Plod je najslađi kada je sočan i narandžaste boje. Ukus je nalik spoju arome breskve, limuna i manga.

Sirup od nešpole se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje grla i kao sastojak u kapima protiv kašlja. Lišće se sa drugim sastojcima koristi kao melem i kao sredstvo za izbacivanje sluzi i umirivanje sistema organa za varenje i disanje.

U Japanu lišće japanske mušmule se suši i koristi za pravljenje blagog napitka biwa chaby koji se vari putem tradicionalnog japanskog senjiru metoda. Ovaj napitak služi za lečenje bolesti kože poput psorijaze kao i za hronične respiratorne bolesti poput bronhitisa.

Ukoliko se pojede u većim količinama japanska mušmula ima blago ali primetno umirujuće dejstvo koje traje do 24 sata.

Izvor:sh.wikipedia.org

Japanska mušmula ili nešpola

Komentari

what is lasix A recent report suggests that patients younger than 50 years with early stage, ER negative breast cancer may have improved disease specific survival with CPM, yet it is unclear how a 0

  • Od Ashmar
  • 2023-03-29 04:22:51

[url=http://buspar.directory/]buspar 60 mg[/url]

[url=https://bactrima.online/]bactrim ds online[/url]

[url=http://prednisolone.charity/]prednisolone tablets uk[/url]

[url=https://paxil.lol/]generic paxil cr[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Sa hladnijim vremenom dolaze i prehlade, a ova tri sirupa koja se lako prave ća vam pomoći da se sa njom lakše izborite.

Jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima za nju kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu.

Prelazni periodi su uvek kritični za naš imunitet. U ovom periodu se telo susreće sa brojnim virusima i prehladom, a da biste ova stanja preduhitrili, dajemo vam recept za odličan sirup na biljnoj bazi.

Kada se gaji u bašti, kumkvat može porasti i do dva i po metra, a raširiti se do dva metra. Ako se kumqat gaji u saksiji, biće znatno manji.

Na svetu postoji na desetine hiljada različitih vrsta voća, a koliko god bilo neobično, u raznim krajevima sveta je deo svakodnevne ishrane.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета