Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

LIMETA ima nekoliko vrsta koje dosta često povezuju sa običnim žutim limunom, ali između dva citrusa ima razlika kako u spoljašnjem izgledu tako i pri ukusu, gajenju i mestu gde rastu.

Limeta podseća na limun,ali se razlikuje po ukusu i boji,ima zelenu tanku koru i mesnati sočni zeleni deo.

Raste najbolje u regionima s tropskom i subtropskom klimom. Sličnost između limete i limuna je dosta velika, s tom razlikom da se mali zeleni citrus pokazuje dosta korisnijim od velikog žutog rođaka. Limeta potiče iz Malazije iz porodice Rutaceae.

Sastav limete

U limeti se nalazi značajna količina gvožđa (oko 2%), fosfor, kalijum (2%), kalicjum (2%), magnezijum i eterična ulja. Limeta je izvor i pektina i vitamina P, A i C - izuzetno korisni za zdravlje krvnih sudova.100 g limete sadrži 29 mg vitamina C, 0, 7 belančevina, 11 g ugljenih hidrata, 3 g vlakana, 0, 2 g masti i 30 kcal.

Vrste limete

Na tržištu se često sreću zeleni limuni od manji vrste žutnjikave limete (Citrus aurantifolia). Najpoznatija vrsta limete je persijska ili poznata još kao vrsta "Florida" (Citrus x latifolia) koja ima krupne plodove, tanku koru i skoro nikakve semenke. Druge vrste su : mandarinina limeta (Citrus limonia), kafir limeta (Citrus hystix), nekoliko australijskih limeta, španska limeta (Melicoccus bijugatus), divlja limeta (Adelia ricinella), slatka limeta (Citrus limetta), palestinska slatka limeta (Citrus limettioides) i mošusna limeta (X Citrofortunella mitis).

Kad birate limetu pazite - ona treba da ima jarku boju i glatku koru. Izbegavajte citrus sa naboranom korom. Ako želite da budete sigurni da je plod sočan i mesnat stavite ga na vagu - treba da vas iznenadi svojom težinom, imajući u vidu njegovu malu veličinu.

Limetu netreba kupovati u velikoj količini jer se brzo kvari. Treba je čuvati u frižideru u najlon kesi.

Limeta se koristi za razne koktele od kojih je najjpoznatiji Mohito. U kulinarstvu se koristi i kora i list limete.

Limeta je  hranljivo i dijetetsko voće. Ona ne sadrži masnoće, natrijum i holesterol,zbog toga se dozvoljava  konzumacija u neograničenim količinama bez rizika za zdravlje. 

Njen visok sadržaj vitamina C (oko 35%) blagotvorno utiče na normalizaciju nivoua holesterola u krvi.

Izvor: bonapeti.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zmajevo voće poznato još i kao pitaja, predstavlja egzotično bodljikavo voće. Zmajevo voće je plod biljke koja pripada porodici kaktusa.

Smatra se da je porijeklom iz Kine,poznata kao palma nipa.

Salak je egzotično voće. Poznato još i kao zmijsko voće, je vrsta drveta palme, koje dolazi iz Malezije i Indonezije. Ovo palmino drvo pripada porodici Arecaceaei blisko je feniks palmi.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета