Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nar– izvor zdravlja, voće koje obiluje vitaminima i mineralima. Ovo voće vekovima predstavlja simbol plodnosti i izobilja.

Toliko je korisnih strana nara, a gotovo nijedna loša, da Rusi s pravom tvrde kako je ovaj drevni plod zapravo božji dar čoveku.

Najviše mu prijaju područja sa vrućim letima i blagim zimama. Međutim, nar može podneti niske temperature sve do -11 ispod ove temperature nar će izmrznuti.

Na našem području je moguće gajiti ukrasni i jestivi nar. Od jestivog nara, kod nas je moguće uzgajati sorte sa slatko-kiselkastim ukusom ploda jer jedino one mogu da podnesu naše niske temperature i da daju rod.

Nar voli dobro dreniranu zemlju i najbolje mu odgovara peskovita ilovača bogata humusom. Ne podnosi teška i zbijena zemljišta, ako se nar posadi iz semena, pun rod se može očekivati tek 8-9 godine. Ukoliko uzimate sadnice prve plodove možete očekivati u petoj godini.

Najbolje vreme za sadnju nara je proleće, kada prođe opasnost od mrazeva. Nar je samooplodan, odnosno jedno drvo ima i muške i ženske cvetove. 

Berba nara je obično u drugoj polovini septembra, a orezuje se svake godine, kako bi se dobio lepo oformljen, prozračan žbun.

Nakon berbe, a pre prvih mrazeva, neophodno je zaštiti nar od zime. To se radi tako što se žbun pokrije agrotekstilom, a donji deo stabla obilno zagrne otpalim lišćem i slamom. Ovo je jako važno uraditi da ne bi nar izmrzao tokom zime.

Osim izvrsnog ukusa, ovo “rajsko voće” može da ponudi još dosta toga:

1. Sprečava starenje nar je antioksidant. Njegov sok je dobar za apsorpciju slobodnih radikala koji se nalaze u organizmu.

2. Štiti i regeneriše jetru ne samo da njegov sok štiti jetru, već pomaže i u njenoj regeneraciji, ako je do oštećenja već došlo.
3. Štiti bubrege najnovija istraživanja objavljena u medijima pre nekoliko dana, pokazuju da nar sprečava oštećenje bubrega. Pre svega štiti bubrege od toksina..

4.Štiti od raka kožeAko jedete nar, umanjićete rizik da dobijete neke od glavnih tipova raka kože. Ovu studiju objavili su dermatolozi.

5. Jača imuni sistrem nar i sok od nara sadrže dosta vitamina C, koji nam je svima preko potreban, naročito tokom zime.

6. Suzbija alergije nar sadrži supstance, koje suzbijaju biohemijske procese povezane sa alergisjkim reakcijama.

7. Štiti od srčanih obolenja nova istraživanja su pokazala da nar pospešuje sposobnost organizma da sintetiše holesterol i uništava slobodne radikale u vaskularnom sistemu.

8. Štiti od raka prostate istraživači sa jednog Univerziteta pokazali su da sok od nara može da uzrokuje smrt kancerogenih ćelija.

9. Štiti od raka dojke naučnici sa jednog Univerziteta posmatrali su efekte soka od nara, kao nutritivne komponente, na rak dojke. Rezultate su objavili u jednim novinama uz zaključak da je sok od nara veoma efektan u sprečavanju proširenja ćelija raka.

10. Normalizuje krvni pritisak istraživanja objavljena u medijima pokazala su da nar može da pomogne u suzbijanju krvnog protoska, prouzrukovanog masnom hranom.

11. Reguliše metabolizam nar pomaže u regulisanju šećera u krvi, poboljšava osetljivost na insulin, i bori se protiv upala i drugih faktora koji mogu da utiču na metabolizam. Mnogi od ovih poremećaja mogu da impliciraju pojavu šećerne bolesti, a nar može da doprinese gubitku telesne mase.

12. Štiti od infekcija nova istraživanja pokazuju da je nar, kao lek, efektan u suzbijanju gram negativnih bakterija. Mnog gram negativne bakterije poznate su po tome što su otporne na lekove.

13. Štiti od pojave Alchajmerove bolestiOvo voće može da saštiti ili uspori gubitak pamćenja.

14. Štiti od pojave osteoartritisaNejgovi sastojci i kiseline koje sadrži pokazali su se lekovitim u lečenju ostaoartritisa.

Izvor:zdravija.com

Nar – voće bogova

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tržnica u centru Kaira, a na njoj ponuda - malina iz Arilja, borovnica iz Šapca, šljiva iz Osečine ili jabuka iz Topole.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета