TAMARIND VOĆE: Kakvo je ovo voće i koja je njegova lekovitost

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Tamarind voće je plod božanstvene biljke, koja pripada porodici stabla, rođene u Istočnoj Africi, jedinstvene vrste roda Tamarindus. Veličanstveno drvo, gustih i „visećih“ grana, karakteriše dug vek i impresivna visina (može dostići visinu do 30 metara sa obimom od oko 7 metara).

Plodovi tropske zimzelene biljke imaju oblik mahune, blago zakrivljene i svetlo smeđe boje. U unutrašnjosti su beličasta semena okružena zelenom pulpom kiselog ukusa, koja sazrevanjem menja boju. Kada dostignu punu zrelost njihovu unutrašnjost čini meka pulpa, crvenkasto – braon boje. Ukusom je manje kisela jer „dobija“ na slatkoći. Tamarind je poznat pod nazivom „indijska datulja“. 

Tamarind se može konzumirati u obliku džema, sirupa, sosa (umaka) i paste. U ponudi se može pronaći čak i njegov prah (tamna sušena pulpa). Ona se koristi kao začin (posebno u orijentalnoj kuhinji).

Egzotičan plod ima izuzetne osobine. Sastoji se od 31% vode, 57% šećera, 5% dijetetskih vlakana, pepela, proteina i masti. Glavni sastojci su pektin i jednostavni šećeri. Među raznim mineralima prisutnim u tamarindu posebno se izdvaja visok procenat kalijuma, zatim fosfor, magnezijum, natrijum, kalcijum i selen. Dobar je izvor vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, kao i vitamina C, K i J.

Prisutan je sadržaj aminokiselina kao što su lizin, triptofan i metionin, zajedno sa određenom količinom vinske kiseline (12%). Ova poslednja „odgovorna“ je ne samo za kiseli ukus tamarinda već i za njegovu visoku antioksidativnu snagu, jer se suprotstavlja dejstvu slobodnih radikala. Bogatstvo lekovitim svojstvima karakteriše tamarind. Posebno je delotvoran za regulisanje procesa varenja. U tom slučaju konzumira se u različitim dozama, u zavisnosti od toga da li navedeni problem imaju odrasli ili deca. Štiti od infekcija i pojačava imunološku odbranu. Koristi se za suzbijanje reumatskih tegoba i kao lek za zubobolju.

Na našim prostorima njegova upotreba je još uvek nepoznanica. 

Izvor:svetzacina.com

TAMARIND VOĆE: Kakvo je ovo voće i koja je njegova lekovitost

Komentari

Hvala na informaciji

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Kada se gaji u bašti, kumkvat može porasti i do dva i po metra, a raširiti se do dva metra. Ako se kumqat gaji u saksiji, biće znatno manji.

Na svetu postoji na desetine hiljada različitih vrsta voća, a koliko god bilo neobično, u raznim krajevima sveta je deo svakodnevne ishrane.

Potpuno smo navikli da gledamo sveže proizvode u živim i ponekad neobičnim bojama. Lubenica je poznata po tome što nije samo slatka i sočna, već i neverovatno osvežavajuća, možda više od bilo kog drugog voća.

Ove specijalne banane su poreklom je iz Assama, istočnih Himalaja, Indije i jugoistočne Azije, ali se može naći i u drugim regionima poput Australije

Banane su tropsko voće koje je vrlo hranljivo i puno vitamina. Na Filipinima postoje brojne sorte koje se mogu klasifikovati u dve kategorije na osnovu načina na koji se koriste, bilo za desert ili za kuvanje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета