Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Kod nas je poznata pod nazivima: jajčara, kneginja, blagva, rujnica, kajmačara. Blagva spada u pečurke koje imaju dugu istoriju.

Blagva ( Amanita caesarea) može se naći u hrastovim šumama, kao i u šumamma mešovitog tipa. Najbolje uspeva na toplim i suvim mestima, gde ima sunčeve svetlosti. Sezona branja ove pečurke počinje u maju, a završava se početkom jeseni.

Drška blagve je žućkasta, cilindričnog oblika i visine oko 10 cm. Meso i listići su joj takođe žuti. Spore su bele boje.  Mlade pečurke imaju polukružan šešir. Vremenom ona postaje spljoštena, a prečnik joj dostiže oko 15 cm. Blagva ima i karakterističnu boju - obično ima žutu ili narandžastu boju i pritom je dosta sjajna. U nekim slučajevima može biti i crvenkaste boje.

Branje i razlike

Blagvu treba da beru samo iskusni sakupljači gljiva, jer postoji velika mogućnost da se pomeša sa svojom dvojnicom - crvenom pupavkom. Kod jajčare su listići žućkasti, dok kod crvene pupavke su beli. Druge razlike su kod Blagve gornji deo omotača ima delove različitih oblika i veličina, koji su nepravilno raspoređeni jedni preko drugih. Dok se isti delovi kod crvene pupavke malobrojni i sitni. Isto izgledaju i daju utisak pravilne raspoređenosti. Razlika im je i u boji šešira kod blagve je šešir crvenkast, često prošaran žućkastim nijansama. Kod crvene pupavke je on jarke crvene boje.

Ova gljiva ima izuzetno prijatan miris i vrlo je ukusna,neki tvrde da meso blagve ima ukus oraha.

Kako blagva deluje na naš organizam

Konzumacija blagve blagotvorno deluje na naše mentalno i fizičko zdravlje. Ona sadrži proteine, koji su važan izvor energije. Takođe, u pečurkama se nalaze i minerali i vitamini B, PP i D, kojima su telu dosta potrebni.

Konzumacija blagve ojačava ceo organizam, a ujedno i imuni sistem. 

Izvor: bonapeti.rs

Gljiva Blagva

Komentari

Baclofene Pharmacodynamie [url=https://buycialikonline.com]cialis daily[/url] Keflex For Cellulitis

Finasteride 1mg Generic Propecia ivermectin for humans walmart Best Way To By Viagra

osteoblasts ivermectin for dogs We assume that the length of the leg muscles is proportional to the length of the leg and that the area of the leg muscles is proportional to

dapoxetina comprar online Williams - Narrative Short

priligy dapoxetine amazon After cheap ed meds online the autumnal equinox, the days of the day are getting shorter and shorter, and now, unconsciously, the bright light outside is also not enough

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zeolit nije neki konkretan prah, već ime za oko 200 raznih minerala koji se mogu naći u prirodi. Njegovo delovanje u humanoj medicini se još uvek pomno istražuje, a stručnjaci za ishranu objašnjavaju koliko je on zaista zdrav.

Ren ubrzava metabolizam, otklanja umor i podstiče razvoj dobrih bakterija u stomaku.

Zelena salata je jedna od najrasprostranjenijih povrtarskih biljaka i deo je trpeza širom sveta. Osim što je ukusna i osvežava, salata je veoma zdrava i bogata brojnim vitaminima i mineralima. U nastavku teksta saznajte zašto je ovo povrće, koje nam je toliko dostupno, zdravo za naš organizam.

Većina vitamina koja nam je potrebna za svakodnevno funkcionisanje se nalazi u hrani koju jedemo. Potpuno je drugačija situacija sa mineralima koji su deficitarni i koje često moramo unositi u vidu suplemenata.

Vrlo vredan proizvod za zdravlje ljudi, koji se koristi za prevenciju i lečenje bolesti, na području Krasnodarske teritorije, Sibira i Kavkaza raste cvet kandika ili eritronijum.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета