DR NESTOROVIĆ NAS SAVETUJE: Evo koje minerale smemo, a koje NIKAKO NE SMEMO uzimati zajedno!

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Većina vitamina koja nam je potrebna za svakodnevno funkcionisanje se nalazi u hrani koju jedemo. Potpuno je drugačija situacija sa mineralima koji su deficitarni i koje često moramo unositi u vidu suplemenata.

Cink predstavlja esencijalni mineral. S obzirom na to da smo u zoni koja je deficitarna cinkom, tj. nema ga u dovoljnim količinama u zemljištu, a samim tim ni u hrani koju jedemo, moramo ga unositi putem suplemenata.

Cink je veoma važan za naš organizam. U našem telu 300 enzima funkcioniše tako što ima cink kao kofaktor, što znači da bez njega nema dobre aktivnosti enzima. Cink je nephodan za plodnost, takođe. Svi muškarci i žene koji žele da imaju decu bi trebalo svakodnevno da unose cink.

Istraživanja koja su sprovođena u siromašnim zemljama Azije i Afrike su pokazala da su deca koja nisu unosila cink u dovoljnim količinama imala brojne probleme u rastu i razvoju.

Ako rešimo da unosimo cink u svoj organizam, potrebno je istovremeno unositi i selen jer su oni prirodni par i uvek ih treba uzimati zajedno. Osim toga, ako rešite da pored cinka unosite još neke minerale, treba da obratite pažnju da li su oni kompatibilni sa cinkom.

Čuveni lekar napominje da su većina minerala koje ljudi uzimaju sa cinkom dvovalentni i njih apsorbuju isti crevni mehanizmi, te ako uzimate neki drugi takođe dvovalentni mineral, može da dođe do situacije da konkurišu jedan drugom i da se stanje pogorša.

Nestorović kaže da, primera radi, cink i gvožđe nisu kompatibilni i da ih ne bi trebalo unositi u organizam u isto vreme. Istraživanja sprovedena kod dece koja su uzimala istovremeno ove minerale su dovela do toga da su ta deca imala česte dijareje i slabije napredovala.

Takođe, veoma važan za naš organizam je magnezijum koji je takođe deficitaran, a problem sa njim je slaba apsorpcija. Teško ga je unositi, naročito ako planirate u isto vreme da unosite cink zato što su i oni direktno suprotstavljeni. Tbog toga, magnezijum može da se uzima transdermalno, tj. preko kože. Postoje preparati u vidu magnezijuma u spreju koje možete prskati na kožu, a jednostavniji način je, kaže doktor, da se kupate u magnezijumu. U apoteci se može naći Epsomova so, to je magnnezijumova so koja se stavi u kadu i u njoj možemo da se kupamo. Ovaj proces treba da traje 20 minuta maksimalno, a pošto se magnezijum apsorbuje preko kože, na ovaj način izbegavate ređe stolice ili dijareje.

Postoji i izuzetak ako želite da uzimate cink i magnezijum u isto vreme, a to je ako su u obliku citrata. U ovom slučaju možete istovremeno uzimati ova dva minerala jer jedino citrat omogućava visoku apsorpciju i jednog i drugog, a da nisu konkurencija jedan drugom.

Još jedan esencijalni element kog kod nas nema je jod. Za ljude koji žive daleko od mora, dnevni unos joda je zanemarljiv, po nekim procentima je manji od jednog mikrograma. Dnevene potrebe su 100-200 mikrograma. Prema rečima doktora Nestorovića, postoje samo dva načina za unos dovoljne količine joda: jedan su morska riba i alge, a drugi je jodirana so. Tu se javlja problem jer savremena medicina sugeriše smanjenje unosa soli, a sa smanjenjem unosa soli se smanjuje i unos joda pa se tako ništa ne postiže. Zbog toga bi češće trebalo koristiti ribu ili neki preparat sa jodom.

Hrom je takođe vrlo važan naročito za ljude koji imaju sklonost ka visokom nivou šećera jer je hrom element koji dosta učestvuje u procesu regulisanja lučenja insulina.

Agroinfo.rs

DR NESTOROVIĆ NAS SAVETUJE: Evo koje minerale smemo, a koje NIKAKO NE SMEMO uzimati zajedno!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Deca bi sa pet godina trebalo da znaju mnoge korisne stvari koje se posebno tiču njihove svakodnevne bezbednosti.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета