Gljiva ŽUTA KORALKA : Jestivo razgranat koral

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Kada ugledate žutu cupicu lako ćete pomisliti da je reč o koralu. Ova gljiva spada u jestive

Žuta koralka ( ramaria flava ) ima oblik razgranatog korala i visoko je od 8-15 cm. Iz belog „panja“ račvaju se mnogobrojne žute grančice, valjkastog oblika koje se završavaju sa dva zubića, u kojima se stvaraju spore. Grane mogu imati jedan, dva ili tri vrha koji se račvaju tako da stvore slovo u ili v. Limunsko žute do sumporno žute su boje, a zrelošću počinju poprimati oker ton odozgo prema dole. Ukoliko dođe do oštećenja vrhovi grana poprimaju crvenkastu boju. 

Meso je vlažno, lomljivo, ali gusto, prljavo bele boje. Spore su ovalno elipsoidne. Otisak spora žutonarandžaste do oker boje. 

Stanište: listopadne i četinarske šume tokom leta i jeseni. Najčešća je u šumama brdsko-planinskog pojasa, ali se javlja i u nizinama tokom kišnih jesenjih dana.

Mogućnost zamene:
u našim šumama u jesen raste i zlatka koralka (Ramaria aurea), intenzivnije žute boje, takođe jestiva. Još je nekoliko sličnih vrsta, ali je njih bez mikroskopa teško odrediti.

Napomena:
Ove dekorativne šumske vrste je bolje ostaviti kao ukras. Sličnost između jestivih i otrovnih vrsta je veoma velika, pogotovu što starenjem dobijaju manje-više slične tonove. Tokom veoma kišnih jeseni, kada su im plodna tela natopljena, jestive koralke postaju blago otrovne, izazivajući jake prolive. Ukoliko se ipak odlučite da ih konzumirate, jede se samo panj, a sporonosne grančice treba odstraniti, pogotovu što se u njihovim udubljenjima zadržavaju mnogobrojne sitne mušice, a i šumski komarci ih koriste za polaganje svojih jaja.

Agroinfo.rs/zemlja.rs

Gljiva ŽUTA KORALKA : Jestivo razgranat koral

Komentari

If you notice any changes in how you feel during or after the injection, let your healthcare team know immediately stromectol uk buy online

He joked the other day that Гў tamoxifen generic Listen as we discuss His stats Jan 5th 1951 St Kitts 5 8 and 245lbs His career as a bodybuilder Just how good a bodybuilder was he

All premenopausal patients will receive the luteinizing hormone releasing hormone LHRH agonist goserelin Zoladex 10 buy priligy reddit

amplified the signals in the bandwidth of 0 over the counter lasix

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Postoje izvještaji koji kažu kako konzumacija jestivih gljiva iz roda puhara zaustavlja bolove i imaju brojna druga korisna svojstva na naš organizam. U nastavku govorimo o tikvastoj puhari.

Upotreba ove gljive seže daleko u prošlost, kako u ishrani , tako i u lekovite svrhe. Japanci je zovu eliksirom života i koriste je svakodnevno u ishrani svežu, kao salatu ili kuvanu u jelima i čaju.

Zimska panjevčica je jestiva gljiva iz porodice Physalacriaceae. Ova gljiva se lako može prepoznati.

Predivna žuta boja ove gljive pravi je ukras šuma tokom jeseni, Skupljači gljiva cene gljivu zbog retkosti i neobičnog izgleda, ali gljiva nema hranjivu vrednost.

Sibirska čaga (Inonotus obliquus) je gljiva koja se sakuplja sa kore živih breza i koja uživa veliko poverenje u ruskoj i poljskoj tradicionalnoj medicini. Čaga je rasprostranjena skoro po celoj teritoriji Rusije, prvenstveno u Sibiru, na Altaju i na Dalekom Istoku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета