ŠIITAKE: Koja je snaga i delotvornost ove gljive

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Upotreba ove gljive seže daleko u prošlost, kako u ishrani , tako i u lekovite svrhe. Japanci je zovu eliksirom života i koriste je svakodnevno u ishrani svežu, kao salatu ili kuvanu u jelima i čaju.

Šiitake – Lentinula edodes -  zbog svoje lekovitosti, 80-tih godina dvadesetog veka šii take je prihvaćena i u zvaničnoj medicini u Japanu, u Kini poznata kao ko-ko ili hoag-ko. Gljiva  sadrži proteine, lipide, ugljene hidrate, minerale, pre svega kalcijum, fosfor, gvožđe, bakar, magnezijum, cink, mangan i drugo. Sadrži vitamine B2 i C, kao i ergosterol, provitamin vitamina D. Micelijum sadrži 30 enzima i 10 aminokiselina, a zrela gljiva sve esencijalne aminokiseline u optimalnom odnosu.

Pomaže kod tumora debelog creva, jetre, dojke i pluća. Ne deluje direktno na tumor, ali u organizmu stimuliše produkciju intrleukina 1 i 2, koji dalje, složenim hemijskim procesima stimulišu stvaranje makrofaga, prirodnih ćelija – ubica tumora. Do takvih zaključaka došao je profesor Goro Chihara, sa japanskog nacionalnog instituta za rak. On je posvetio veliki deo svojih istraživanja proučavanju lekovitosti ove gljive. U njegovim, ali i u radovima drugih stručnjaka, pominju se i druga dejstva na poboljšanje zdravlja.

Povećanje imuniteta organizma je drugi značajan kvalitet ove gljive. Ona stimuliše produkciju interferona u našem organizmu. Korišćenjem 9gr suve šitake dnevno, snižava se holesterol za 15% u roku od 7 dana. Takođe stimuliše stvaranje antitela na hepatitis B, a u kombinaciji sa drugim gljivama može da reguliše nivo triglicerida u jetri.

Kao preventiva i za poboljšanje stanja organizma, šii take je veoma značajna za jačanje imuniteta kod osoba koje su iscrpljene poslom, kod hroničnog zamora i groznice. Od micelija i cele gljive za kliničku upotrebu prave se farmaceutski preparati u obliku injekcija, tableta, sirupa i tonika. Uobičajena doza kao preventiva je 0,5 do 1gr suve gljive dnevno.

Šitake pripada grupi delikatesnih jestivih gljiva zbog svog egzotičnog mirisa i ukusa, ali kod nekih ljudi može izazvati alergiju, koja se povlači nakon prestanka konzumiranja gljive. 

Čaj od šiitake, prema japanskom makrobiotičaru Mičio Kušiju, priprema se na sledeći nacin: potopi se jedan šešir šitake gljive u dve šolje vode na jedan sat. Zatim se iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti – nasečena se može dodati u jelo kao začin.

Agroinfo.rs/zemlja.rs

ŠIITAKE: Koja je snaga i delotvornost ove gljive

Komentari

Potassium into the drug reactions and notice to use of drug safety and dedicated medical writing in uganda how much lasix can you take Address Changes

Study Years of enrollment Evidence Comparator Comparative Efficacy Fetting et al cialis 40 mg

In other experiments, significant differences in the quantitative data between the control and the treated group were analysed using the Student s t test for unpaired variables finasteride prescription

propeciahelp chlorpromazine and octreotide Antidote both increase QTc interval

Cliff QjbMrrYVTReYvKk 5 20 2022 buying cialis online forum

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Postoje izvještaji koji kažu kako konzumacija jestivih gljiva iz roda puhara zaustavlja bolove i imaju brojna druga korisna svojstva na naš organizam. U nastavku govorimo o tikvastoj puhari.

Kada ugledate žutu cupicu lako ćete pomisliti da je reč o koralu. Ova gljiva spada u jestive

Zimska panjevčica je jestiva gljiva iz porodice Physalacriaceae. Ova gljiva se lako može prepoznati.

Predivna žuta boja ove gljive pravi je ukras šuma tokom jeseni, Skupljači gljiva cene gljivu zbog retkosti i neobičnog izgleda, ali gljiva nema hranjivu vrednost.

Sibirska čaga (Inonotus obliquus) je gljiva koja se sakuplja sa kore živih breza i koja uživa veliko poverenje u ruskoj i poljskoj tradicionalnoj medicini. Čaga je rasprostranjena skoro po celoj teritoriji Rusije, prvenstveno u Sibiru, na Altaju i na Dalekom Istoku.

Baršunasta panjevčica (Enoki, Enokitake), latinskog naziva Flammulina velutipes, spada pod jestive pečurke koje pripadaju porodici Physalacriaceae. Ova pečurka naziv je dobila po svom baršunastom izgledu i po tome što ju je u šumi najčešće moguće naći na panjevima. Kod nas je još poznatija i pod nazivom zimska panjevka, enoki ili enokitake s obzirom na to da raste tokom zime.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета