Jedinstveno carstvo gljiva: Po čemu se pečurke razlikuju od biljaka

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Jedna od najvećih grešaka koje su biolozi napravili u prošlosti bila je stavljanje biljaka i gljiva u istu klasifikaciju. Gljive se po mnogo čemu razlikuju od biljaka, čak i po svojim osnovnim karakteristikama.

Postoji preko 1,5 miliona vrsta gljiva. Našem okruženju, odnosno prirodi u kojoj živimo gljive su neophodne, jer pomažu u razlaganju organske materije i oslobađanju korisnih hranljivih sastojaka. Moglo bi se reći da su gljive čistači i kuvari u prirodi, jer istovremeno čiste prirodu i prave fantastična jela za druge organizme.

Glavne razlike između gljiva i biljaka

Jedna od glavnih razlika je to što su gljive heterotrofi, dok su biljke autotrofi. Šta to znači?

Autotrofi su organizmi koji mogu sami da proizvode hranu upotrebom svetlosti, vode i ugljen-dioksida. To su biljke i one u ovu svrhu koriste proces poznat kao fotosinteza. Putem fotosinteze biljke kombinuje sunčevu svetlost, hranljive materije, vodu i ugljenik-dioksid i pretvaraju ih u kiseonik i jednostavne šećere koje koriste kao izvor energije za svoj rast, razvoj, cvetanje, plodonošenje i stvaranje semena.

Nasuprot tome, gljive su heterotrofi, što znači da ne mogu da proizvedu sebi hranu. Kao rezultat toga, moraju da dobijaju ugljene hidrate i druge hranljive materije iz biljaka, životinja ili trule materije na kojoj obitavaju. One oslobađaju enzime u okolinu koji vare džinovske molekule, poput polisaharida, proteina i lipida i pretvaraju ih u male molekule koje mogu da apsorbuju i koriste.

Još jedna bitna razlika između gljiva i biljaka je sastav ćelijskog zida. Naime, zidovi ćelija gljiva su napravljeni od hitina, dok su kod biljaka napravljeni od celuloze.

Hitin gljivama definiše oblik i snagu ćelija. On dodaje tvrdoću i strukturnu podršku nežnim ćelijama gljive. Upravo to čini sveže pečurke hrskavim.

Celuloza, koja se nalazi u biljkama, takođe, pomaže ovim organizmima da ostanu čvrsti.  Iako hitin i celuloza imaju gotovo istu funkciju u gljivama i biljkama, imaju različitu strukturu.

Treća bitna stvar po kojoj se razlikuju pečurke od biljaka je proces reprodukcije. Gljive se razmnožavaju uz pomoć spora, dok se biljke razmnožavaju putem semena, korena, rizoma, itd.

Na kraju, tu je ona najvidljivija razlika: biljke imaju hlorofil, dok ga gljive nemaju. Zelena pigmentacija (hlorofil) u biljkama je ono što pravi bitnu razliku između ova dva organizma.  

Ipak, biljke ne mogu bez gljiva, a ni gljive bez biljaka.

Gljive razlažu mrtve i raspadajuće organske materije na manje složene supstance poput vode, ugljen-dioksida, mineralnih soli i jednostavnih šećera. Na kraju, one vraćaju hranljive materije u tlo, što je od vitalnog značaja za rast i razvoj biljaka.

Agroinfo.rs

Jedinstveno carstvo gljiva: Po čemu se pečurke razlikuju od biljaka

Komentari

  • Od Darija
  • 2022-12-19 22:17:53

Šta ne?

Without shutting down her ovaries she ll continue to produce estrogen and feed the hormone receptor positive HR cancer can you take viagra with a heart condition

Cardiol Rev 2010, 18 102 107 propecia buy While optometrists typically are not trained or licensed to perform eye surgery, they can conduct pre and postoperative care related to eye surgery

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada se govori o klimatskim pormenama, najviše pažnje se posvećuje njihovom uticaju na čoveka, njegovom kvalitetu života, uticaju na imovinu i privredu.

Prema novom istraživanju, pečurke bi mogle postati biorazgradiva alternativa vrsti plastike koja se koristi u baterijama i kompjuterskim čipovima, što bi olakšalo recikliranje.

Preduslov za osećanje bola je posedovanje centralnog nervnog sistema. Međutim, biljke nemaju nerve i mozak.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Pravila vezana za boravak u prirodi nisu tu da nas ograniče i spreče da uživamo, već da nas podsete da čuvanjem prirode dajemo lični doprinos i za očuvanje planete.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета