Jedinstveno carstvo gljiva: Po čemu se pečurke razlikuju od biljaka

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Jedna od najvećih grešaka koje su biolozi napravili u prošlosti bila je stavljanje biljaka i gljiva u istu klasifikaciju. Gljive se po mnogo čemu razlikuju od biljaka, čak i po svojim osnovnim karakteristikama.

Postoji preko 1,5 miliona vrsta gljiva. Našem okruženju, odnosno prirodi u kojoj živimo gljive su neophodne, jer pomažu u razlaganju organske materije i oslobađanju korisnih hranljivih sastojaka. Moglo bi se reći da su gljive čistači i kuvari u prirodi, jer istovremeno čiste prirodu i prave fantastična jela za druge organizme.

Glavne razlike između gljiva i biljaka

Jedna od glavnih razlika je to što su gljive heterotrofi, dok su biljke autotrofi. Šta to znači?

Autotrofi su organizmi koji mogu sami da proizvode hranu upotrebom svetlosti, vode i ugljen-dioksida. To su biljke i one u ovu svrhu koriste proces poznat kao fotosinteza. Putem fotosinteze biljke kombinuje sunčevu svetlost, hranljive materije, vodu i ugljenik-dioksid i pretvaraju ih u kiseonik i jednostavne šećere koje koriste kao izvor energije za svoj rast, razvoj, cvetanje, plodonošenje i stvaranje semena.

Nasuprot tome, gljive su heterotrofi, što znači da ne mogu da proizvedu sebi hranu. Kao rezultat toga, moraju da dobijaju ugljene hidrate i druge hranljive materije iz biljaka, životinja ili trule materije na kojoj obitavaju. One oslobađaju enzime u okolinu koji vare džinovske molekule, poput polisaharida, proteina i lipida i pretvaraju ih u male molekule koje mogu da apsorbuju i koriste.

Još jedna bitna razlika između gljiva i biljaka je sastav ćelijskog zida. Naime, zidovi ćelija gljiva su napravljeni od hitina, dok su kod biljaka napravljeni od celuloze.

Hitin gljivama definiše oblik i snagu ćelija. On dodaje tvrdoću i strukturnu podršku nežnim ćelijama gljive. Upravo to čini sveže pečurke hrskavim.

Celuloza, koja se nalazi u biljkama, takođe, pomaže ovim organizmima da ostanu čvrsti.  Iako hitin i celuloza imaju gotovo istu funkciju u gljivama i biljkama, imaju različitu strukturu.

Treća bitna stvar po kojoj se razlikuju pečurke od biljaka je proces reprodukcije. Gljive se razmnožavaju uz pomoć spora, dok se biljke razmnožavaju putem semena, korena, rizoma, itd.

Na kraju, tu je ona najvidljivija razlika: biljke imaju hlorofil, dok ga gljive nemaju. Zelena pigmentacija (hlorofil) u biljkama je ono što pravi bitnu razliku između ova dva organizma.  

Ipak, biljke ne mogu bez gljiva, a ni gljive bez biljaka.

Gljive razlažu mrtve i raspadajuće organske materije na manje složene supstance poput vode, ugljen-dioksida, mineralnih soli i jednostavnih šećera. Na kraju, one vraćaju hranljive materije u tlo, što je od vitalnog značaja za rast i razvoj biljaka.

Agroinfo.rs

Jedinstveno carstvo gljiva: Po čemu se pečurke razlikuju od biljaka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zbog toga što mogu biti opasne po zdravlje, vrlo je važno znati koje namirnice ne bi trebalo podgrevati nakon što su se ohladile.

Susreti gljivara na Fruškoj gori, tradicionalna manifestacija, održaće se po 18. put, a druženje je zakazano za 24. oktobar 2021. godine s početkom u 11 časova.

Na području delovanja RC Vranje u voćnim zasadima gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita registrovani su simptomi truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena).

Tokom poslednjih pet godina prosečno se od izvoza pečuraka ostvarilo 5,2 miliona evra godišnje, a kada bi se proizvođači udružili prihod bi bio i znatno veći. Prema grubim procenama stručnjaka, godišnja proizvodnja pečuraka u zaštićenom prostoru u Srbiji je između tri i po i četiri hiljade tona, pa ipak uvezemo oko 20 tona pečuraka.

Velika suša i donedavno visoke dnevne temperature uzimaju danak celokupnoj poljoprivredi. Niko nije izuzet, pa ni berači i otkupljivači pečurki

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета