Како почети производњу шампињона

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Да би могли почети производњу шампињона потребна нам је одговарајућа просторија. Претпоставимо да имамо просторију за шампињоне чија је дужина 15, ширина 6,4 и висина 3,5 метара. Уосталом, таква се просторија може и сазидати.

Сада дајемо детаљан опис о томе како почети производњу шампињона у сандуцима као веома добар избор, мада се у посљедње време шампињони све висе гаје у ПВЦ врећама. Најпре нас занима како и колико сандука можемо сместити у ту нашу просторију, а из тога ће се одмах видети узгојна површина. Па, да почнемо редом!

Израчунавање броја сандука које можемо сместити у просторију за узгој шампињона

Још једном да поновимо димензије просторије: дужина је 15, ширина 6,4 и висина 3,5 метара.

Димензије сандука су: дужина 1, ширина 0,5 и висина 0,4 метра. Сандуци ће бити смештени тако да ће њихова дужина бити усмерена према подужној страни просторије, а ширина према попречној страни просторије. Ходници за пролаз меду сандуцима широки су 1, а ходници уза уздужни зид 0,7 метара. Ходници уза зидове по ширини просторије (на почетку и крају просторије) су 1 метар.
Сада, када знамо све о просторији и размацима меду сандуцима, ходницима, лако можемо распоредити сандуке. Рекли смо да је дужина просторије 15 метара, те да је на почетку и крају те просторије ходник по 1 метар (укупно 2 метра), то значи да ћемо по дужини моћи сместити 13 сандука дугих по 1 метар. ширина просторије је 6,4, сандука 0,5 метара. Ако оставимо по дужини уза зидова два пролаза по 0,7 метара, што износи укупно 1,4 метар, затим три пута по два сандука заједно, то износи 6 сандука по 0,5 метара ширине, што износи 3 метра, меду тим двоструким редовима сандука налазе се још два ходника по 1 метар, што је укупно 2 метра.

Можемо сабрати све заједно и имаћемо.

За два ходника по 0,7 м

1,4 м
За шест сандука по 0,7 м

3,0 м
За два ходника по 1,0 м

2,0 м
Укупно:
По ширини (колика је наша просторија)

6,4 м
За постављање сандука у висину можемо рећи:

За цигле испод сандука узећемо

0,2 м

За четири сандука с ногама по 0,4 м

1,6 м

За један ред сандука без ногу

0,2 м

Укупно:

2,0 м

Укупна висина просторије је 3,5 метара, што значи да ће остати још метар и по до плафона, тако да има довољно ваздуха у просторији.

Још једном ћемо поновити колико је сандука у просторији:

Број сандука по дужини:

13

Број сандука по ширини:

6

Број сандука по висини:

4

Ако то све помножимо, добићемо 490 сандука.
Доња четири сандука имаће наставке (ноге).
Њих има: 13 X 6 X 4 =312
Горњи ред сандука не треба наставаке (ноге), тј. 16 X 6 =78
Укупно: 390
Узгојна површина добије се у нашем случају када се број сандука подели са 2.
То значи: 390 : 2 = 195 м2 (то је наша узгојна површина са којом се може почети производња шампињона)

Следеће сто је потребно за производњу шампињона је компост, који се може купити или направити.

Izvor:poljoprivrednisavetnik.com

Како почети производњу шампињона

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

I pored prolećnih vremenskih prilika u kalendarskoj zimi, domaći malinjaci trenutno su u dobrom stanju. Poljoprivredni stručnjaci, međutim, procenjuju da će toplo vreme doprineti da preživi i veliki broj bolesti i štetočina

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Jedna od tri autohtone domaće rase svinja, moravka, pre petnaestak godina bila je pred istrebljenjem. Sada je broj grla veći jer je, zbog veće potražnje, određeni broj uzgajivača našao računicu.

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Ne mora svako jelo da sadrži u sebi meso, pa iako smo navikli da je meso glavni sastojak musake, moguće je napraviti je i bez njega. Ova sa šampinjonima je idealna.

Ranije su nazivane magičnim biljkama zato što su samo mogle da izniknu same od sebe nakon kiše. Nakon otkrivanja novih vrsta pečuraka, ljudi su počeli da ih uzgajaju kako prirodno, tako i veštački i njihovu proizvodnju su komercijalizuju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета