Како припремити супстрат за буковачу?

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Узгој печурака је постао изузетно популаран. Неким произвођачима печурке су примарни производ, док је другима додани извор зараде. Уколико имате пуно целулозног материјала при руци, можете га искористити за додатну зараду или да себи обезбедите здраву храну.

Три су кључна елемента у узгоју су добри услови, добар мицелијум и добар супстрат за узгој. Добар мицелијум можете купити, услови се могу обезбедити али то све пада у воду ако супстрат није добро припремљен. Буковаче се узгајају на целулозним супстратима, али је процес припреме супстрата много једноставнији од других печурака.

Иако је и сама производња релативно једноставна, буковача може донети добру зараду.

Иако се може гајити на трупцима, а у шумама наћи на живим стаблима, коришћење супстрата је много поузданији метод узгоја буковаче. Разлог за то је што произвођачи имају потпуну контролу у припреми супстрата.

Припрема супстрата за буковачу

Основа доброг супстрата за узгој буковаче је целулозни материјал - слама, сено, листови и стабљика кукуруза, стабљике разног поврћа, памук, пиљевина. Може се правити и од једне врсте материјала и комбиновано. Све наравно зависи од тога шта је доступно. Сено, слама и материјал сличног порекла треба исећи на дужину од 3 до 5 центиметара, док тврђи материјал може и ситније да се сече да би боље упио воду.

Припремљен материјал треба стерилисати за шта је довољно прокувати га. Најпоузданија мера је 30 минута кувања од момента када вода са материјалом у себи почне да кључа. Само преливање материјала кључалом водом се не препоручује. Овај процес је изузетно важан да би се обезбедио супстрат који није заражен бактеријама и гљивицама. После кувања стерилизовани материјал треба просушити и охладити, обавезно на стерилисаној површини. Након тога се ставља у пластичне џакове и истовремено се додаје мицелијум.

Очекивани принос је 20 до 30% од тежине супстрата, а зависи од квалитета припреме, састава и богатства хранљивим материјама супстрата.

Буковача је одличан избор за газдинства која имају велику количину целулозног отпада у својој производњи. На овај начин се може искористити отпад и обезбедити већа зарада од продаје сена и сламе у балама.

Такође је одличан избор за оне који желе да допуне свој буџет јер је припрема и узгој буковача једноставнија у поређењу са печуркама какве су шампињони и шитаке.

Izvor: agromedija.rs

Како припремити супстрат за буковачу?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema novom istraživanju, pečurke bi mogle postati biorazgradiva alternativa vrsti plastike koja se koristi u baterijama i kompjuterskim čipovima, što bi olakšalo recikliranje.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Dijeta koja potiče iz Velike Britanije, a postala je veoma popularna u Hollywoodu, naziva se još i M-Plan, a zahvaljujući njoj već su smršavile Kelly Osbourne i Katy Perry.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

Pored ekoloških vrednosti slame, najveća prednost ovog materijala je niska cena

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета