Узгој буковаче (Плеуротус остреатус)

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Буковаче су печурке које се лако налазе у природи и код нас су врло цењене. Налазимо је у природи након киша, када је топло, али и зими када ретко можемо наћи друге печурке, па је омиљена међу берачима.

Ове гљиве расту на дрвеним подлогама (пањеви, отпаци дрвета, осушена дебла и сл. ). Све је више произвођача буковаче јер се лако узгаја, није ризична производња, доста је отпорна на болести и штеточине, има велике приносе и тражена је на тржишту. Самим тим економска исплативост узгоја буковаче је неупитна.

ПРОСТОР ЗА УЗГАЈАЊЕ БУКОВАЧЕ
У простору где се узгаја мора бити оптимална температура, могућа добра вентилација и стална висока влажност ваздуха. Морају бити осветљени довољном количином светла, било кроз прозоре, било вештачком расветом. Мора се омогућити одржавање константне температуре од 18 степени Ц и то током целе године.

Ако сам узгајивач жели пунити вреће супстратом мора имати простор где би се складиштио материјал за прављење супстрата, разне посуде за намакање сламе и где ће се обављати сам посао пуњења. Ово је економски исплативије. Најбоље је да је висина просторије 3 метра, јер тако може да се најбоље искористи простор, слажући вреће једне на друге вертикално у 4 реда. Између поставити дрвене летве. У просторији од око 30 м2 се може ставити до 400 врећа.

ГАЈЕЊЕ БУКОВАЧЕ
Постоје две фазе:
1. Вреће се напуне супстратом и мицелијем, и могу се поредати једна до друге, јер још увек неће избијати гљиве него само засејани мицелиј прораста супстрат. То траје 21 до 30 дана и тада треба бити у просторији температура константна и без светла.

2. Вреће треба прописно сложити да би се могло брати, вреће се буше. Из тих рупа почињу расти гљиве.
Предност две просторије за производњу је што се не губи време док гљиве избију из рупа тј. 30 дана, јер постоји континуирана производња. Са једном просторијом одради се 5-6 циклуса годишње, а са две 10-12 циклуса.

ПРИПРЕМА УЗГАЈАЛИШТА БУКОВАЧЕ
Битно је одабрати врсту конструкције (дрвена или метална), величину, одредити искориштеност просторије (број врећа). Оријентације ради треба знати да у један ред 10 м дуг стане око 30 врећа. Ако је потребно, треба поставити и додатну расвету.

Вентилација је врло битна (ако нема природне, уградити један вентилатор са филтером на врху просторије, а други на дну, на супротној страни просторије, ради измене ваздуха).
Грејање и хлађење треба обавезно бити решено (уградити и аутоматски термостат).

Вода мора бити прикључена, јер се простор мора влажити у виду што финије магле.

Потребно је имати прецизан влагомер и термометар.

ДЕЗИНФЕКЦИЈА УЗГОЈНИХ ПРОСТОРА БУКОВАЧЕ
Неопходно је стално одржавати хигијену простора, алата, посуда, обуће у којој се улази и то у свим фазама узгоја.

ПУЊЕЊЕ ВРЕЋА СА СУПСТРАТОМ
Супстрат може припремити сам узгајиваћ или их наручити (оне имају супстрат са засејањим мицелијем). Пре тога мора обезбедити квалитетну сламу која ће бити потребана за пуњење врећа.

Сровина за припремање супстрата гљиве буковаче може бити пшенична слама, овсена слама, јечмена слама, ливадско сено, отпадак кукурузног клипа и други целулозни отпад биљака. Сировина мора бити уситњена, здрава и са пХ 5-7. Мицелијум мора бити бео. Супстрат се може користити термички припремљен пастеризацијом или без термичке обраде.

ЗАСЕЈАВАЊЕ
Температура супстрата треба да буде око 20° Ц, а влага од 60 до 65%. Врећама се претходно избуше рупе од 10 до 12 мм на размаку 10×10 цм. За једну врећу величине 100×40 цм потребно је 1 л семена. Мицелијум треба прво измрвити (опраним рукама). На дно вреће се ставља слама тј. супстрат па онда мицелијум и све тако се реда до врха. Врећу, добро набијену, онда треба одозго затворити, па завезати канапом. Засејане вреће стављамо у просторију за прорастање (температура 15-18 степени Ц). Након 7-10 дана појављују се гљиве. Температура у просторији не би смела бити испод 12° Ц за зимски сој, а за летњи испод 16°Ц нити изнад 35 степени Ц.

ПРОРАСТАЊЕ БУКОВАЧЕ
Напуњене вреће стоје усправно, а размак између свих врећа је 3 до 5 цм. Треба оставити и по неколико ширих пролаза да би се могло доћи до удаљенијих врећа. Слажу се вертикално до врха.

У фази прорастања није потребно светло. Додатну влагу у простору, ако је потребна, стварати тек ако је влага испод 70 %.

Оптимална температура просторије је 20 до 23°Ц. При температури 5°Ц мицелиј сасвим престаје расти, али и температура изнад 33°Ц убија мицелије. При оптималној температури након 14 дана вреће су већ прилично побелеле од мицелија који прораста, а после 21-30 дана вреће потпуно прорасте. Темературу и влажност контролисати сондажним топломером и влагомером, најмање једном дневно.

ЗАШТИТА БУКОВАЧЕ (БОЛЕСТИ БУКОВАЧЕ И ШТЕТОЧИНЕ )
Може се превентивно употребити инсектицид Неопитроид, против мушица у фази прорастања. Он се може отопити у води и тим раствором се тада прскају вреће. У случају појаве плесни у супстрату, може се заражени део изрезати из вреће, извадити заражени део сламе ножем и то место третирати са отопином 1 %-тног формалина (ставити на вату). После тога врећу залепити селотејпом. У случају заразе веће од 30 %, врећу треба избацити.

ПЛОДОНОШЕЊЕ
Када је цели супстрат бео и врло чврсто држи целу масу обједињено, а мирис је угодан, прорастање је завршено. Вреће се стављају у простор за узгој, вежу се жицом за конструкцију и буше се рупе. По површини целе вреће се равномерно направи око 30 до 40 рупа промера око 8 мм дезинфикованим предметом. Посебну пажњу посветити температури, влази, светлу и ваздуху. Од тога ће зависи колики ће бити принос.

БЕРБА
Берба почиње када руб клобука дође у равнину, боја мало посветли, а на месту везе клобука и стручка, рашири се бела навлака. Бере се када је клобук промера до 10 цм.

Ако нека гљива није за продају у свежем стању, може искористити за сушење, као и презреле гљиве.

Буковаче рађају у циклусима, сваки траје по седмицу дана. Једна врећа се користи за 4 циклуса.

ПРИНОС БУКОВАЧЕ

То се рачуна на бази тежине влажног супстрата. Принос се креће од 15 до 30 % од тога. Паковање буковаче у продавници кошта 1-1,5 еура. Искориштен супстрат је одлично органско ђубриво. Узгој буковаче је врло економски исплатива производња.

 Izvor:seoski poslovi

Узгој буковаче (Плеуротус остреатус)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Dijeta koja potiče iz Velike Britanije, a postala je veoma popularna u Hollywoodu, naziva se još i M-Plan, a zahvaljujući njoj već su smršavile Kelly Osbourne i Katy Perry.

Susreti gljivara na Fruškoj gori, tradicionalna manifestacija, održaće se po 18. put, a druženje je zakazano za 24. oktobar 2021. godine s početkom u 11 časova.

Na području delovanja RC Vranje u voćnim zasadima gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita registrovani su simptomi truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena).

Gljive bi u budućnosti mogle da nađu mnogo širu primenu od one koju danas poznajemo. U nastavku pročitajte za šta se one sve mogu koristiti i pri tome čuvati životnu sredinu.

Navikli smo da slušamo o namirnicama koje su zamena za pravo meso, med, pa i mleko koje se može dobiti iz soje. Sada se govori o jednom novom načinu koji podrazumeva korišćenje gljiva u proizvodnji mlečnih proizvoda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета