Inovativne metode u srpskom govedarstvu: Tehnologija fluorescentne polarizacije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Na Sednici Grupacije centara za proizvodnju, reprodukciju i distribuciju semena domaćih životinja održanoj 25. maja 2021.u Šapcu, predstavnici kompanije BIOTEHNIKA IVD Ratina predstavili su način upotrebe testa uz očitavanje nivoa progesterona u analiziranim uzorcima mleka.

Sprovedena je praktična primena testa na uzorcima mleka muznih grla lokalnih farmera.

Inače, kompanija BIOTEHNIKA IVD Ratina svoje proizvode za dijagnostiku godinama uspešno izvozi u SAD, Meksiko, Kinu, mnoge zemlje Južne Amerike kao i u druge delove sveta.

Dijagnostički, kvantitativni test P4 FPA zasnovan je na tehnologiji fluorescentne polarizacije (FP). Koristi se za otkrivanje nivoa progesterona u uzorcima mleka muznih krava (koje još nisu ušle u estrus). To je jednostavan, brz i tačan test, a da bi se pročitala reakcija, potrebno je imati instrument Fluorescentna polarizacija. Sentry 300 je uređaj prenosiv i takođe se može napajati baterijom. Sentry MPH je čitač mikroploča laboratorija visokih performansi.

Pomenuta kompanija je osnovana 2011. godine u Ratini kod Kraljeva. Bavi se proizvodnjom veterinarskih dijagnostikuma i laboratorijskih instrumenata, a registrovani su za proizvodnju kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, a takođe, registrovan je veliki broj dijagnostikuma kod Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Poslovna veza je sa firmom Ellie LLC iz SAD, a registrovani su za proizvodnju i kod Američkog sekretarijata za poljoprivredu.

Tim stručnjaka kompanije BIOTEHNIKA IVD Ratina na čelu sa osnivačem, dr Mladenom Kostovićem, koristeći znanja o zdravlju životinja, vremenom je razvio sveobuhvatan paket proizvoda - dijagnostičkih alata i opreme, zasnovan na inovativnim metodama za naše tržište.

Agroinfo.rs/pks.rs

 

Inovativne metode u srpskom govedarstvu: Tehnologija fluorescentne polarizacije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

U okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini raspisan je Drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstva u oblasti stočarstva.

U toku su dva javna poziva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje u agraru, tačnije u stočarstvu i biljnoj proizvodnji.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja raspisali su Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u 2022. godini.

Novi aranžman sa Turskom za domaće proizvođače junetine bio bi veoma bitan jer je ta država za našu junetinu plaćala najvišu cenu, kažu u udruženju Agroprofit

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavilo je pravilnik za podsticaje za investicije u nove mašine i opremu u stočarstvu, a najveći iznos koji korisnik može ostvariti je 800.000 dinara.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета