Inovativne metode u srpskom govedarstvu: Tehnologija fluorescentne polarizacije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Na Sednici Grupacije centara za proizvodnju, reprodukciju i distribuciju semena domaćih životinja održanoj 25. maja 2021.u Šapcu, predstavnici kompanije BIOTEHNIKA IVD Ratina predstavili su način upotrebe testa uz očitavanje nivoa progesterona u analiziranim uzorcima mleka.

Sprovedena je praktična primena testa na uzorcima mleka muznih grla lokalnih farmera.

Inače, kompanija BIOTEHNIKA IVD Ratina svoje proizvode za dijagnostiku godinama uspešno izvozi u SAD, Meksiko, Kinu, mnoge zemlje Južne Amerike kao i u druge delove sveta.

Dijagnostički, kvantitativni test P4 FPA zasnovan je na tehnologiji fluorescentne polarizacije (FP). Koristi se za otkrivanje nivoa progesterona u uzorcima mleka muznih krava (koje još nisu ušle u estrus). To je jednostavan, brz i tačan test, a da bi se pročitala reakcija, potrebno je imati instrument Fluorescentna polarizacija. Sentry 300 je uređaj prenosiv i takođe se može napajati baterijom. Sentry MPH je čitač mikroploča laboratorija visokih performansi.

Pomenuta kompanija je osnovana 2011. godine u Ratini kod Kraljeva. Bavi se proizvodnjom veterinarskih dijagnostikuma i laboratorijskih instrumenata, a registrovani su za proizvodnju kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, a takođe, registrovan je veliki broj dijagnostikuma kod Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Poslovna veza je sa firmom Ellie LLC iz SAD, a registrovani su za proizvodnju i kod Američkog sekretarijata za poljoprivredu.

Tim stručnjaka kompanije BIOTEHNIKA IVD Ratina na čelu sa osnivačem, dr Mladenom Kostovićem, koristeći znanja o zdravlju životinja, vremenom je razvio sveobuhvatan paket proizvoda - dijagnostičkih alata i opreme, zasnovan na inovativnim metodama za naše tržište.

Agroinfo.rs/pks.rs

 

Inovativne metode u srpskom govedarstvu: Tehnologija fluorescentne polarizacije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Spletom različitih okolnosti nastala je takozvana Republika krava na ostrvu Čirikov u zalivu Aljaske, gde oko dve hiljade goveda slobodno tumara bez ljudskog nadzora.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o utvrđivanju godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2022. godinu.

Počelo je podnošenje zahteva za podsticaje u stočarstvu i to za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja, kao i za podsticaje za krave za uzgoj teladi za tov

Podnošenje zahteva za podsticaje u stočarstvu i to za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja, kao i za podsticaje za krave za uzgoj teladi za tov je počelo 1. februara i trajaće sve do 31. jula 2022. godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета